Spanyolországban a hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy fokozott figyelemmel járjanak a nyilvános helyeken, és ha valaki gyanúsan viselkedik, emellé még arab külleme is van, vagy videokamerával filmezi a környéket, esetleg turista övezetekben nagy mennyiségű készpénz van nála, azt mindenféleképpen jelezzék a rendőrségnek. A "20 Minutos" napilap szerint a rendőrök a bevándorló-küllemű személyektől útlevelet fognak kérni abból a célból, hogy ellenőrizzék, az igazoltatott személy korábban milyen országokban járt.
Hídfő.net.ru | Spanyolország rendőr
A program egyelőre Andalúzia tartományra érvényes, de a napilap szerint nemsokára kiterjesztik azt az arabok által sűrűn lakott területekre, mint például Katalónia vagy Madrid területe. Az ország észak-afrikai enklávéi első helyen vannak a listán. A reptereken fokozott ellenőrzésnek vetnek alá minden, Szíriából, Irakból, Libanonból, Törökországból és Szaúd-Arábiából érkező személyt, emellett különleges figyelmet fordítanak az Algériából érkező utasokra, őket eleve potenciális terroristaként kezelik.
A hatóságok gyanúsnak tartanak mindenkit, aki ezer eurónál több készpénzt hord magánál. A lap szerint a rendőrök azonnal megállítanak és igazoltatnak minden arabnak kinéző személyt, aki nyilvános területen laptopot hord magánál.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/15/spanyol-rendorok-igazoltatnak-minden-bevandorlot