A Bal-Rad-ot “lelkesítéssel” vádolók ingerküszöbét valószínúleg megint átlépjük ma reggeli donbasszi összefoglalónkkal, de hát a harci cselekményekről be kell számolnunk. Az pedig a fanyalgóknak mára nem ígér jó hangulatot.
térk
Szóval senki nem beszél népköztársasági invázióról Donbasszban-csak éppen valami milicista szorgoskodásnak tudható be a ma reggelre bekövetkezett irdatlan latorveszteség.
Elsősorban is (Новотошковкa)Novotoskovka és (Дебальцево)Gyjebalcsevo martalócai közül rengeteg nem érte meg a mai-amúgy szép-napfelkeltét.
(Бахмутке)Bahmutkánál és (Золотoe)Zolotoje térségében szintén emlegetett lesz a mára virradó éjszaka néhány túlélű valcmanista pribék számára. Csak a technikai vesztesége a latorhadnak mintegy ötven ilyen-olyan tank, számtalan tüzérségi löveg, és rengeteg teherautó. Az összecsapásokban a népköztársasági erők ma reggelre 5 db. tankot, 9db. egyéb páncélost, 5db. aknavetőt vesztettek, és mintegy száz milicista sebesült meg. Huszonöt népfelkelő elesett.
(Чернухино)Csjernuhinonál éjfél után “mozdult be” igazán a milicia. (Миус)Miusz banditái velük együtt rettehetnek. A jelek arra utalnak, hogy a gyjebalcsevoi katlannak alágyújtott ismét a milicia.
(Никишино)Nyikisino banditái vannak pillanatnyilag a katlan legveszélyeztetettebb fajai közé sorolva.
(Горловка)Gorlovkát továbbra is lőtte az éjjel a latortüzérség, viszont a város felé csörtető latortankok ismét pórul jártak. Fél tucatnyi pusztult el.
Donyecket továbbra is lövi a latortüzérség, és megpróbálkozik közelebb lopózni a városhoz az ordashad. Több északnyugati-nyugati peremkerületbe megpróbáltak beszívárogni diverzánsbandák. Velük kézifegyverekkel vívott tűzharcot a milicia, amelynek tagjai kiváló helyismerettel rendelkeznek. Ezeknek a harcoknak a kimenetele nem is kétséges. Hullanak a banderisták.
rom
A repülőteret késő estére megtisztították a népköztársaságiak a latorélőerőtől. Most a fagyban egyelőre nem zavarja őket a sok latortetem.
Peszkinél akkora a latortüzérség technikai vesztesége, hogy az éjszaka már csak hébe-hóba tudtak lőni.
(Первомайск)Pervomajszkot, (Металлист)Metallisztot, (Дзержинск)Dzserzsinszket, (Путиловкa)Putyilovkát, és (Макеевкa)Makejevkát egész éjjel lőtte a latortüzérség.
(Орлово-Ивановкa)Orlovo-Ivanovka felszabadítása szinte tényként kezelhető ma reggelre.
Némi magyar vonatkozású hír: Mintegy háromezer 20 és 60 év közötti katonaviselt vagy katonai szakképesítéssel rendelkező hadköteles személyt hívnak be Nyalókakirályhadseregébe Kárpátaljáról a negyedik mozgósítés keretében 2015. január 20-tól kezdődően – közölte tegnap ungvári sajtótájékoztatóján Ivan Vaszilcjun ezredes, a Kárpátalja valcmanista hadkiegészítő parancsnokság parancsnoka.
Vaszilcjun elmondta, hogy a múlt évi három mozgósítás során ugyancsak háromezer főt hívtak be Kárpátaljáról a latorhadba, ám több mint ötszázan nem hajlottak az USA-NATO-EU-Kijev latorszövetség érdekeiért fegyvert fogni! Ezen parancsmegtagadók ellen eljárás indult, és Turcsinov vezérhiéna “törvényjavaslata” alapján 12 évet is kaphatnak. Börtönt.
A hadkiegészítő parancsnokság közlése szerint a múlt évben Kárpátaljáról 49 katona (köztük két beregszászi magyar), négy határőr és az “Ajdar” nevű bűnbandában gyilkolászó két önkéntes pribék harapott fűbe Donbasszban. (A szovjet-afgán háború közel tíz éve alatt 53 kárpátaljai sorkatona és tiszt esett el.)

https://balrad.wordpress.com/2015/01/15/heves-harcok-donbasszban-3/
csop
A kijevi udvar “aggasztónak és feszültségektől terhesnek” minősítette ma kora délután a Donbasszban kialakult helyzetet. Nagy a zokogás, hogy a népköztársasági erők-az udvar szerint-129 alkalommal támadtak hordáikra.
Donyeck lakótelepeit továbbra is intenzíven támadja a valcmanista latortüzérség. Ma nyolc civil halt bele a terrortámadásokba. Ma ismét gíyújtógránátokat lőtt a pribékbanda Donyeckre.
A repülőtér is ismét szabad préda a kijevi bérgyilkoshordának. Ott ugyanis élő cimbora már nincs. Lövik is a repteret bőszen.
Gorlovkát szintén ostromolják. A városban négy civil súlyosan megsebesült. (Травневое)Travnevoje és (Доломитное)Dolomitnoje milicista ostroma ugyanakkor észrevehetően meggyérítette a Gorlovkát ért támadásokat.
Augusztus óta nem látott hevességű harc bontakozott ki Gyjebalcsevo környékén. A DNR erői minden rendelkezésükre álló fegyverzettel sorakoztak fel, de még csak a “kóstolgatásnál” tartanak a felek, miközben azért a katlan mélyén-Nyikisinonál-már kritikusra fordult a valcmanista latorbanmda helyzete. (Редкодуб)Redkodubból való kiverésük ugyanis új frontot nyit a végső leszámolástól rettegő bezárt hiénákra. Most kétségbeesetten lövöldöznek mindennel, ami a kezeik ügyébe kerül. A (Могила Острая)Mogila Osztraja dombon lévő martalósbandák ellen folyamatossá vált népköztársasági tüzérségi támadások alaposan ritkítják a latorbandát.
Volnovahából a valcmanisták Dokucsajevszket lőtték ma egész nap.
(Новый Марьевкa)Novüj Marjevkát latortankok lőtték.
Mariupol északkeleti peremén viszont a DNR-tüzérsége megsemmisítette a valcmanisták egy blokkposztját kora délután.
(Ясиноватaя)Jaszinovataja blokkposztjára fáj Nyalókakirály dúvadseregletének a foga-ám jelen állás szerint bele is vásol. Miután “Grad” sorozatokat lőttek az ellenőrző pontra, tankokkal próbálkoztak. Ám a sorozatvető-tűz nem bizonyult hatásosnak. Ezért aztán a nyolc latortankból most hat “természetes” akadályt képez Jaszinovataja és Donyeck között.
(Новоорловкa)Novoorlovkából az utolsó élő bandita is kitakarodott ma délelőtt, és a népfelkelők átvették a település irányítását.
A kozákok is teljes egészében bevették (Полевое)Poljevojét, ami rettentő fenyegetést jelent a közeli nagy latorbázisra, ami (Санжаровкa)Szanzsarovkánál lett kiépítve.
A (Северский Донец)Szeverszkij Donyec folyó teljes Luhanszk-régióbeli szakasza mentén dúlnak a harcok.
Artyemocszk határában a DNR felderítői 18db. “Tocska-U” hordozót láttak.
(Старобельск)Sztarobelszk és (Новоайдар)Novoajdar határában észveszejtő tempóban építik-erősítik állásaikat Nyalókakirály martalócai. Ide új erőket is átcsoportosítottak a mai nap folyamán. Ebbéli munkálataikat több alkalommal is megzavarta a népi erők tüzérsége.
(Станицa Луганскa)Sztanyica Luhaszka térségében ma délelőtt elmérgesedett a helyzet. Nagyon heves összecsapások zajlottak-zajlanak.
(Бахмутка)Bahmutka híres-hírhedt útszakaszának szinte teljes hosszát lövi a népfelkelők tüzérsége. A 27. a 29. és a 37. számú latorposztok ma egyfolytában tűz alatt voltak tartva. A 32. blokkposztot viszont a kijevi zsoldosok kerülgetik. (Крымское)Krimszkojéból és (Трёхизбенки)Trjohizbenkiből kapnak hozzá tüzérségi támogatást.
A donyecki repülőtéren rovancsolnak a népfelkelők. Elég szép számban találtak amerikai gyártmányú fegyvereket. Páncéltörő rakétákat, kézifegyvereket-a hozzájuk való holmikkal. Nem is akármilyenekkel. Az M-16-os gépkarabélyokhoz “dum-dum” lőszerekkel. Az EBESZ helyszínre látogatott megfigyelői csak hümmögtek a tiltott holmik láttán!
Jah! És még valami! A donyecki reptéren találtak két elhullott amerikai latort. Valami “Tengeri Oroszlán” nevű bűnbanda tagjai voltak életükben. Styepan Poltorak-aki amúgy Nyalókakirály hadügyére-úgy nyilatkozott a dologról, hogy szerinte az amerikaiak véletlenül keveredtek a donyecki reptérre, és véletlenül a valcmanisták nyírták ki őket!
Alekszandr Turcsinov Kijevben riadót fújt! Ötvenháromezer szuronyait élező, vérszomjas orosz “fenevadat” álmodott Maradék-Ukrajna keleti határai mentén! Igaz orosz területen álmodta őket, de ez pontosan elég volt őneki ahhoz, hogy hideglelést kapjon, és egy hamarosan meginduló orosz inváziót rikkantson.
Megszületett ma a Luhanszki Népköztársaság Légiereje. A készletlistán meg nem nevezett számú L-29-es kiképzőgép, és egy darab SzU-25-ös gép szerepel.

https://balrad.wordpress.com/2015/01/15/durvulo-helyzet-donbasszban/


Több ponton ellentámadásba ment át a milícia Új-Oroszországban. Az ukránok a fegyvernyugvás ellenére újabb támadásokat hajtottak végre, és tovább folytatják a Donbassz régió ágyúzását, emiatt Zaharcsenko parancsára az ukrajnai orosz katonai egységek január 13-án már több ponton ellentámadásokba kezdtek, harckocsikkal megtámogatott gyalogsági támadást végeztek az ukrán állások ellen. A legnagyobb csapást a donyecki reptéren hajtották végre, ahol két hullámban harckocsikkal támadták meg az ukrán erőket. A támadás előtt a reptér irányító tornyára önjáró lövegekkel és tankokkal zárótüzet lőttek, aminek hatására az irányítótorony pillanatok alatt összeomlott, maga alá temetve az ott megfigyelő állásban lévő ukrán katonákat.
Hídfő.net.ru | Donyeck repülőtérA Szergei Prokofjev Nemzetközi Repülőtér az összecsapás idején
Ezután két hullámban hatoltak be a reptérre a tankok és a gyalogság. Estére az egész repteret megtisztították az ukrán zsoldosoktól. Úgy tűnik, az irányítótorony összeomlása után már nem érdekli az ukránokat a reptér, nem próbáltak ellenlökést végrehajtani. A DNK önjáró löveges egységei pedig azonnal választüzet nyitottak azokra az ukrán tüzér egységekre, amelyek a lőteret kezdték lőni. Január 13-án 22.30-kor az utolsó ukrán erők is kivonultak a reptérről. 23.00-kor még erős robbanások hallatszódtak, valószínűleg tüzérséggel próbálták lőni a repteret, amelyre az orosz lövegek azonnal válaszoltak, célba véve az ukrán tüzérségi állásokat.
Szintén tankokkal megerősített támadásokat hajtottak végre Luganszk környékén is. Több ukrán ellenőrzőpontot semmisítettek meg. Az ukránok egyedül itt próbáltak meg ellenlökést végrehajtani az elfoglalt 29-es ellenőrzőpontnál, de pillanatok alatt három tankot vesztettek, így visszavonultak. Nagyon komoly ütközet zajlott Sanzarovka településen. Itt a milícia is vesztett két tankot, de elsöpörték az ukrán erőket. Az élőerő veszteség mellett 10 aknavetőt, 4 tüzérségi löveget, 12 BTR-t, 4 BMP-t, valamint egyéb katonai felszereléseket vesztettek az ukránok. Az ukrán hadsereg Debalcevóból kiindulva dél-keleti irányba támadott, ezzel szemben a DNK hadserege Gorlovkából kiindulva lendületes támadást hajtott végre északi irányba. Ha ez a hadmozdulat sikeres lesz, akkor lezárják és katlanba szorítják a Debalcevóban lévő ukrán erőket. Ilyen katlanba zárást eddig egyetlen ukrán csapattest sem vészelt át, valamennyi felmorzsolódott a harcokban.
A milícia jelentései szerint ezen az egy napon az ukránok nagyon jelentős veszteségeket szenvedtek. Ötvennél is több páncélozott eszközt, közötte sok tankot, BMP és BTR páncélozott harcjárműveket, emellett 19 Ural teherautót, sok más szállítóeszközt és terepjárókat, valamint két Hammert és 4 Puma terepjárót. A halottak számáról egyelőre nincs jelentés. A milícia 5 tankot, 9 páncélozott harcjárművet, 2 teherautót, és 17 embert veszített.
A DNK vezetése jelentette, hogy véget ért egy gépesített gyalogsági ezred, és egy harckocsi ezred (a régi orosz rendszer szerint ez kb. 70 tank) három és fél hónapos kiképzése, őket a frontokra vezénylik.


http://www.hidfo.net.ru/2015/01/15/kiujultak-harcok-ukrajnaban-ellentamadasban-milicia