Több, egymástól független forrásból is úgy értesültünk, hogy Orbán Viktor múlt pénteken találkozóra hívta a kormánypártinak tartott médiumok vezetőit. Úgy tudjuk, azt közölte velük, hogy a jövőben a közmédiára támaszkodik a kormány, őket pedig nem kívánja tovább támogatni.
Személyesen közölte Orbán Viktor a kormányhoz közel állónak tartott médiumok vezetőivel, hogy a jövőben nem tekinti szükségesnek a támogatásukat, megszűnik az eddig megszokott viszony a Fidesz és köztük – értesült több, egymástól független forrásból is a VS. Úgy tudjuk, a találkozót múlt pénteken tartották, és a miniszterelnök mások mellett Gajdics Ottót, a Lánchíd Rádió főszerkesztőjét, Borókai Gábort, a Heti Válasz vezetőjét, Liszkay Gábor és Élő Gábor Magyar Nemzet, illetve Mno.hu főszerkesztőt; valamint Bencsik Andrást, a Demokrata első emberét hívta meg.
A találkozón elhangzottakat ismerő források szerint Orbán Viktor arról beszélt, hogy a jövőben a közmédiát tekinti a legfontosabb csatornának a kormány és a Fidesz üzeneteinek közvetítésére. (Az MTVA a múlt hét elején jelentette be, hogy az M1-et hírcsatornává alakítja.) Orbán azt is mondta, hogy a meghívottak ne számítsanak arra, hogy jelentősebb mértékű állami hirdetéshez jutnak a következő időszakban, a saját lábukon kell majd megállniuk. A Demokratát illetően egyelőre ellentmondó információink vannak, volt olyan forrásunk, aki úgy tudja, Bencsik Andrást arról biztosította Orbán Viktor, az ő lapjának helyzete nem változik, mások ennek ellenkezőjéről számoltak be.
Jóval szélesebb kör
Értesüléseinkről megkérdeztük az érintetteket. Borókai Gábor emailben a VS-nek azt írta, a találkozón az általunk megnevezetteknél “jóval szélesebb kör vett részt”, de erről részleteket nem árult el. Az elhangzottakról azt írta: “elégséges végigtekinteni a kormányközelinek mondott sajtó oldalain, és megtapasztalható, hogy azokon ősz óta állami hirdetés csak nagyon szórványosan jelent meg, míg a mostani miniszterelnökségi kampány egyáltalán nem érhető tetten”.
Liszkay Gábor azt mondta: nem tudja megerősíteni a találkozóról szóló információkat. Élő Gábor annyit mondott, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja értesülésünket.
Megkerestük Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjét is, aki annyit válaszolt, “a miniszterelnök nem nyilvános vagy magánjellegű találkozóiról eddig sem állt és ezután sem áll módomban tájékoztatni, így az Ön értesüléseit sem tudom megerősíteni vagy kommentálni”.
A tavalyi választások után, nyáron már érezni lehetett, hogy egyre feszültebb a viszony Orbán Viktor, és a jobboldali média egyik legfontosabb tulajdonosi szereplője, Simicska Lajos között. Az ő érdekeltségébe tartozik a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Lánchíd Rádió is.
A Magyar Nemzet szeptemberben árat emelt, az erről szóló vezércikkben Liszkay Gábor nem mulasztotta el megjegyezni, hogy erre utoljára a Medgyessy-kormány alatt kényszerültek. Ezután létszámot csökkentettek a lapnál, és a Hír TV-nél is. A Hír TV az utóbbi időben egyre kritikusabb hangnemben számol be a kormány, vagy a Fidesz ügyeiről, egy forrásunk szerint a szerkesztőségben olyan hangulat uralkodik, hogy “most megmutatjuk, hogy lehet profi tévét csinálni így is”, egyre több baloldali politikust hívnak be, egyre inkább elvárás, hogy az ellenzéki vélemények is megjelenjenek.
Információink szerint a Simicska-birodalomban úgy számolnak, a már megtett takarékossági intézkedésekkel valóban tisztán piaci alapon is tartósan működni tudnak majd a médiumok, és a Közgép-vezér fő tulajdonosban is megvan a szándék erre. Ennek ellenére, mint a hvg.hu megírta, a Hír Tv-nél tavaly ősszel életbe léptettek “óvintézkedéseket”, amikor az első hírek megjelentek a lehetséges új állami hírcsatornáról: a szerkesztők és riporterek munkaszerződését úgy módosították, hogy ha valaki távozik a csatornától, 18 hónapig nem vállalhat munkát konkurens tévéknél, különben hat havi bért vissza kell fizetniük.
Mindezt forrásaink szerint elsősorban az indokolta, hogy a tévé vezetői attól tartottak: a beinduló új állami hírcsatorna – akkor még erről szóltak a hírek – esetleg megpróbál átcsábítani néhány ismertebb munkatársat. Mint később kiderült, az MTVA vezetése végül úgy döntött: az eddigi M1-et alakítják át tisztán közéleti-, háttér és hírműsorokat sugárzó csatornává, az M1 eddigi magazinos tartalmai, és a filmek pedig a Duna Tv-re kerülnek, elindul ugyanakkor a sportcsatorna is.
(vs)