Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatójának bejelentése szerint Európa csak Ukrajna megkerülésével, a "török áramlaton" keresztül juthat majd orosz gázhoz, - ez lesz az egyetlen útvonal, amin a 63 milliárd köbméter gáz eljuthat az Európai Unió területére. Miller szerint Európának ez az egyetlen lehetősége arra, hogy megvédje magát attól a kockázattól, amit az Ukrajnán keresztüli szállítás jelent.
Az Európai Unió tagállamai eredetileg a Déli Áramlat megépítésével fokozták volna a gázellátás biztonságát azzal, hogy így Ukrajnát megkerülik. Brüsszel azonban mindig ügyelt arra, hogy a Déli Áramlat megvalósítása előtt akadályok legyenek, és ebben a tekintetben nem riadt vissza a tagállamok kormányának megfenyegetésétől és fokozott nyomásgyakorlástól sem, ahogy az Bulgária esetében történt.
Hídfő.net.ru | Alekszej Miller
Mivel Brüsszel mindvégig a Déli Áramlat meghiúsítására törekedett, az orosz cégek most a török áramlat építésén dolgoznak, ami a Fekete-tengeren keresztül először Törökországba juttatja el a földgázt, majd onnan Görögországon keresztül Európába.
Az új gázvezeték-hálózatban hazánk igen jó pozícióban van, a kilépés szélén táncoló Görögországot leszámítva ugyanis Magyarország lesz az első tagállam, amin keresztül az Európai Unióba érkezik majd az orosz földgáz. Nem túlzás azt mondani, hogy néhány év múlva Brüsszel Európa ütőerének szegez kést, ha a magyarországi kormányra nyomást gyakorol.
Az Európai Unió tehát egyre rosszabb pozícióba jut Brüsszel hibás döntései miatt. Eddig elérhető lett volna az orosz földgáz közvetlen az orosz gázmezőkről. Tíz évi akadályoztatás miatt mostanra ez már csak Törökország közbeiktatásával történhet meg. Miller bejelentése szerint azonban az Európai Unió most azonnal el kell kezdje az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítését, vagy a Gazprom talál más piacokat Európa helyett.
Az Egyesült Államok ugyan érdekelt az európai gázpiac megszerzésében, de a szakértők becslései szerint is az amerikai földgázbehozatalhoz szükséges infrastruktúra kiépítése évtizedeket venne igénybe. Tehát, amennyiben a Gazprom más piacok után néz, Európa egyszerűen földgáz nélkül maradhat, az amerikaiak lazasága pedig nem fog gondoskodni a tározók megtöltéséről.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/15/miller-europa-csak-torokorszagon-keresztul-juthat-orosz-gazhoz