A Sziriza párt és Független Görögök Pártjának koalíciójával alakulhat kormány Görögországban, ahol a tegnapi országgyűlési választásokon az Alexisz Cirasz által vezetett Sziriza - az exitpollok alapján - több mint tíz százalékos fölényt szerzett a jelenlegi kormánypárt felett.
Miután a jelenlegi miniszterelnök elismerte a vereséget és gratulált a választási győzelemhez, Janisz Miliosz, a Sziriza párt gazdaságpolitikai felelőse válaszolt az újságírók kérdéseire a közeljövőre vonatkozóan.
Hídfő.net.ru | Janisz Miliosz
Miliosz bejelentette, hogy a Görögország jelenlegi pénzügyminisztere és az eurocsoport által kötött megállapodás érvényét vesztette, és a volt kormány nemzetközi szervezetekkel kötött programjait nem folytatják. Miliosz szerint a Sziriza győzelme "a görög nép történelmi győzelme", és "történelmi pillanat Európa számára, amikor a görög nép saját kezébe veszi sorsát."
A leendő pénzügyminiszter nyilatkozata szerint a Sziriza győzelme megváltás a nemzet számára, és többségi társadalom érdekét fogja képviselni. Miliosz szerint ez a választási eredmény egy nagy változás kezdetét jelenti Európában, ami nem létezhet tovább recesszióban és egyre növekvő államadóssággal, fokozódó munkanélküliséggel. "Görögország mutatja az utat, országunk és népünk egy hatalmas változás arcvonalának szerepét tölti be."
A választások előtti közvélemény-kutatások adatai alapján a Sziriza párt már 2012-ben is megnyerte volna a választásokat, akkor azonban a nyugatbarát kormány hatalomban maradhatott. A mostani választások előtt a Sziriza azonban ígéretet tett arra, hogy kormányra jutásuk esetén nem lépnek ki az Európai Unióból.
http://www.hidfo.net.ru/2015/01/26/sziriza-jutott-kormanyra-gorogorszagban-nyilatkozott-leendo-penzugyminiszter



Mindent elsöpört a görögök dühe

A Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) nyerte meg a vasárnapi görögországi előre hozott parlamenti választásokat: a leszavazott választók körében végzett felmérések (exit poll) szerint Alekszisz Ciprasz pártja a szavazatok 35,5-39,5 százalékát kapta, miközben a kormányzó Új Demokrácia (Nea Dimokratia – ND) a voksok 23-27 százalékát szerezte meg.
sir
A legfrissebb előrejelzések szerint a Sziriza 146-158 parlamenti mandátummal számolhat, miközben a konzervatívok 65-75 helyet kaphatnak a görög törvényhozásban. A 300 fős görög parlamentben 151 mandátum megszerzésére van szükség az abszolút többség eléréséhez.
A harmadik helyért fej-fej mellett küzd a To Potami (A folyó) nevű balközép párt és a szélsőjobboldali Arany Hajnal: az exit poll adatok szerint mindkét pártnak 6,4-8 százalékos a támogatottsága. A kormánykoalícióhoz tartozó, szocialista PASZOK mindössze 4,2-5,2 százalékos eredményt érhetett el.
A háromszázalékos parlamenti küszöböt rajtuk kívül átugrották még a kommunisták (5,47), a szocialista Paszok (4,74) és a Független Görögök nevű alakulat (4,68) is. Az Arany Hajnal annak ellenére harmadik-negyedik, hogy 16 parlamenti képviselőjéből jelenleg kilenc ül börtönben szervezett bűnözés gyanúja miatt.

https://balrad.wordpress.com/2015/01/26/mindent-elsoport-a-gorogok-duhe/