2015. január 26., hétfő

Elveszítette kezdeményezőképességét az ukrán hadsereg

Újra elveszítette kezdeményezőképességét az ukrán hadsereg - pár hónappal ezelőtt már egyszer bekövetkezett ez, akkor az "ilovajszki katlan" néven elhíresült csata fordult rossz irányba az ukránok szemszögéből, és a megindított offenzíva végül hatalmas veszteségekkel zárult bukás lett. Az akkori offenzíva elbukásának következménye lett, hogy a Donyecki Népi Köztársaság területe kétszer akkora lett mint volt. Ugyan a Moszkva által meghirdetett fegyverszüneti felhívás elvette a lehetőséget, hogy a milícia kihasználja a háború egyik legalapvetőbb szabályát - Carl von Clausewitz hadtudós A Háborúról című alapművében, és a mai napig érvényes meglátása szerint -, a menekülő ellenség töretlen üldözését, a zsákmány begyűjtését, és a védekezésre képtelen hadseregben minél nagyobb veszteségek okozását, de valószínűleg erre jó oka volt.
A fegyvernyugvás, majd a minszki megállapodások után az ukránok fokozatosan nyerték vissza a kezdeményezőképességet, és a folyamatos támadások rövid idő alatt egy kiterjedt offenzívává fejlődtek. Az ünnepek idejére Kijev már jelentős tüzérséget és rakétaerőt gyűjtött a DNK területe köré, és egyre nagyobb mértékben bombázta a határvidékeket. Tartott ez a folyamat január 15-éig. Eddig várt a DNK vezetése arra, hogy sikerül Kijevvel újra megállapodni a fegyvernyugvásban. Alexander Zaharcsenko parancsára január 16-án a DNK csapatai támadásba lendültek. Egy nap alatt visszafoglalták a donyecki repteret, előretörtek Donyeck városától déli és nyugati irányba is. A kijevi hadvezetés propagandafogásnak vélte a reptér elvesztéséről szóló DNK híreket, így újra és újra erősítést és utánpótlást akart bejuttatni a reptérre. A terület ugyanis akkor napokig ködbe burkolózott, rádióösszeköttetés pedig nem volt a bennrekedt ukrán alakulatokkal.
Január 18-án már rájöttek, hogy nagy bajok vannak, és azonnali támadást indítottak a reptér ellen, de eddigre már megfelelő állásokat építettek ki a milícia katonái. Kisebb csoportokban adták meg magukat a még bent lévő ukránok, mivel nem volt lőszerük, sem utánpótlásuk. Az elégtelen információ, a folyamatosan megsemmisített utánpótlások és ellentámadások miatt az ukrán hadsereg jelentős veszteségeket szenvedett a reptér körüli harcokban. Több tucat tankot, páncélozott harcjárművet, és a legszerényebb becslések szerint kétszáz katonát veszítettek. Január 24-én a milícia közölte a reptérért folytatott harcban elesettek névsorát, amely szerint 54 hazafit vesztettek.
Hídfő.net.ru | Donyecki reptér
A DNK katonái aztán támadásba lendültek Luganszk felől, és támadás alá vették a Bahmutka autópálya szakasz 40 kilométeres hosszúságban, az azon felállított ukrán ellenőrzőpontokat. Többet elfoglaltak, az ott állomásozó páncélozott járműveket megsemmisítették. Luganszktól délre behatoltak Debalcevóba, itt városharcok kezdődtek. Nyugati irányba a frontvonal több pontján indítottak támadásokat, és elérték Avdejevkát, valamint tucatnyi, stratégiailag fontos településre hatoltak be, ahol jelenleg is ádáz harcokban szorítják vissza az ukránokat.
Átkaroló műveletbe kezdtek Gorlovkából kiindulva, amely siker esetén lezárná a debalcevói katlant, és bezárna több ezer ukrán katonát. Mára ezek a hadmozdulatok kiszélesedtek, és mondhatjuk, hogy most éppen a DNK hadserege folytat offenzív hadmozdulatokat a front teljes szakaszán. Délen a DNK katonái lassú előrenyomulást folytatnak Mariupol irányába. Az ukrán csapatok megpróbálkoztak több helyen ellentámadással, de a milícia jelentése szerint, ezek egyenlőre nagyon erőtlen próbálkozások voltak, valamennyit felszámolták rövid idő alatt.
Jelenleg két nagyon fontos hadmozdulat zajlik; az egyik Luganszktól nyugatra, ahol a milícia teljes egészében elfoglalta a "Bahmutka" autópálya szakaszt, és előrenyomulást folytatnak az ukrán tüzérségi egységek irányába Szeverodonyeck felé. Ezen a részen evakuálni kezdték az ukrán tüzérséget. Délebbre egész Debalcevóig megtisztították a főútvonalat, ahol előretolt ukrán áteresztő pontok működtek, és ebből az irányból is a városig nyomultak előre. A harcok bent folynak a városban. Több tucat ukrán esett el, és eddig 30 hadifoglyot ejtettek a milícia katonái.
A másik, és talán a legjelentősebb hadmozdulat Debalcevó bekerítésére folyik, a várostól északnyugatra, onnan nagyjából 30 kilométerre a "katlan" szájánál. Most már észak és déli irányból is nyomul előre a DNK hadserege. Északról elérték Troicke települést, és innen a települést bekerítve haladnak tovább a főútvonal irányába. Délről Szvetlodarszk települést ostromolják. Amint a két település a kezükön van, átvehetik az irányítást a nyugat felől Debalcevóba haladó autópálya felett, amivel a várost lezárják. Debalcevó felé déli irányból is több hadmozdulat folyik, amiben fokozatosan szorítják vissza az ukránokat a város felé.
Emellett Gorlovkábol kiindulva Avdejevka, de Marinka, Dzserzsinszk, Sands településeken is folynak a milícia előretörő hadműveletei. Délen Mariupolban az ukrán állásokat lövik rakétás egységekkel.
Nagy jelentőséggel bír, hogy a héten amerikai tanácsadók érkeztek Ukrajnába, a hírek szerint több napot töltenek a frontvonalakon, hogy felmérjék hogyan és mivel tudnának leghatásosabban segíteni az ukrán hadseregnek. Az elmúlt napok, valamint az amerikai tanácsadók érkezése még jobban rávilágít, hogy az ukránok pillanatnyilag elvesztették a kezdeményezőképességet, ezáltal a kontrollt is a háború felett. A DNK hadserege felállított az első katonai technológiával működő drón alakulatát. Luganszk repterén pedig az ottmaradt, de működőképessé tett kiképző gépeken már folyik a DNK légierőjének pilótaképzése. Az Azov ukrán zsoldoscsapat vezetője Andrej Bileckij olyan kijelentést tett Facebook-oldalán, miszerint a háborút már elvesztették, főleg a politikusok és a tábornokok. A nyugat sem fog tudni segíteni.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/26/elveszitette-kezdemenyezokepesseget-az-ukran-hadsereg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése