Aláírt és meghirdetett tűzszünet ide – vagy oda, sok értelme nincs neki. A donyecki repülőtérnél, Avgyejevkánál és Peszkinél meglehetősen heves összecsapások dúlnak reggel óta.
sms
Peszki latortüzérei úgy belemelegedtek a repülőtér ágyúzásába, hogy a nagy hóesés leple alatt a reptérre belopakodni akaró hordatársakat egy szálig kipusztították. Rossz lehetett a kommunikáció, ami párosult a rossz látási viszonyokkal. A milicisták csak bámulták a latorirtást. Ők sem csinálhatták volna különbül. Az utolsó BTR kilövésekor (hat ilyen ketyere fedezte volna a latrokat) némi áttétellel értesítették a valcmanistákat, hogy be is fejezhetik akár a lövöldözést. Megígérték nekik, hogy elismerésük jele gyanánt nem lőnek rájuk, míg szedegetik összefelé a cimbiket. De siessenek, mert ilyenkor már tartósan szokott havazni.
Donyeck “Szpartak” – kerülete sem sokáig élvezhette a legújabb tűzszünetet. Avgyejevka pribéktüzérei világosították fel a kerület lakóit: “Ígéret szép szó…” – de Kijevnek hinni nem szabad! Szerencsére eddig csak további anyagi károkat okoztak a banditák.
A város “Kijev” – kerülete sem járt jobban. Sőt! Ezt a városrészt egész nap lőtték a valcmanisták. Ottani idő szerint délután négy tájban kezdett csillapodni az ostrom. Áldozatok szerencsére ott sincsenek.
Dokucsajevszk sem sokáig örülhetett a békehírnek. Délelőtt a kijevi zsoldostüzérség veszettül kezdte ágyúzni a várost. Hat civil nem élte túl. Erre a pofátlanságra felidegesedett a népköztársaságiak tüzérsége, és szó szerint szétlőtte “Grad” – vetőgépekkel a Novotroickból Dokucsajevszket bombázó bérgyilkos szakaszt. Volt ott egy latorposzt is. Azzal együtt.
Sevcsenko falut viszont a pribékek lőtték sorozatvetőkkel.
Gorlovka ma hasonló tortúrának volt kitéve. Nyalókakirály latortüzérsége emlékeztette a várost, hogy nem kell minden békehírt komolyan venni.
Makejevkát tarackokkal bombázták a valcmanisták. Három civil halt bele a tűzszünetbe Makejevkában.
Berezovo mellett aknavetőkkel támadtak Valcman zsoldosai egy milicista blokkposztot. Sok eredményt nem értek el, viszont két szerszámjukat kénytelenek voltak hátrahagyva menekülőre fogni a dolgot. Az meg kissé körülményes tíz centis hóban! Nagyon óvatosan kell bánni ilyenkor a volánnal, nem szabad sietni. De hát a latroknak sietős volt a dolog. Nem is jutottak messzire az egyik UaZ – zal. Négyen ültek benne, plusz a sofőr.
Sztarobesevo mellett sem jártak jobban a valcmanista zsoldosok. Bár őnekik helybe jött a kasza, nem kellett autóba ugrálniuk. Volt ott egy blokkposztjuk, ahonnan mindig lövöldöztek. A milicisták meg besokalltak. A többit olvasóink képzeletére bízzuk. Nyolcan voltak.
Podgornyij kolhoz területére is tüzet nyitott egy arra kószáló latortank. Egy ötvenéves asszonyt ölt meg.. Két fiatalabb nő súlyosan megsebesült.
Komszomolszkot ma kora délután vette tűz alá a latortüzérség. Hat ház pusztult el, egy 68 éves férfi meghalt.
Nyikisinonál az utóbbi napokban viszonylagos békesség honolt, ám a tűzszünet örömére ma délben vadul kezdtek egymás felé lövöldözni a felek. Egy lator “Nona” önjáró löveg keresett volna magának valami jó poziciót. Megtalálta. Elég tekintélyes súlyú kohászati adalékanyag lett belőle.
Mariupol latorjai nagyon nyugtalanul fülelgetnek Szartana felé. “Grad” – sorozatok robbanását hallják reggel óta.
Szcsasztyje, Sztanyica Luhanszka és Bahmutka pedig mintha semmit sem hallott volna a tűzszünetről. Olyan heves tüzérségi párbajok zajlanak reggel óta, mint a “fénykorban”!
A Luhanszki Népköztársaság erői a frontvonalak teljes hosszában erősítenek.
uralok
Nem túlzás talán részünkről az a megállapítás, hogy az utóbbi két hét háborús eseményei virágcsendélet számba mennek a “tűzszünet” életbe lépése óta Donbasszt eluraló “fegyvernyugváshoz” képest.
tél
tél
Vannak persze térségek Donbasszban, ahol csend van! Ott a civil lakosság készül a szűkösebb időkre!

https://balrad.wordpress.com/2014/12/03/tombol-a-tuzszunet-donbasszban/