A csípőszűréstől az allergiavizsgálaton át a fogszabályozásig egy sor olyan élethelyzet adódhat, amikor képtelenek vagyunk kivárni, hogy a gyerekünket az állami ellátásban megvizsgálják. Márpedig nagyon sokaknak nincs más: alternatíva helyben nem elérhető, a magánegészségügyi ellátás megfizethetetlen, vagy bizonyos igazolásokat csak az állami rendszerben adnak ki.
sztet
Magyarországon a gyermekegészségügyben van talán a legnagyobb területi egyenlőtlenség: egy tavalyi ombudsmani vizsgálat szerint a hátrányos helyzetű térségekben komplett kisrégiók vannak, ahol az ellátás a kiskorúak számára elérhetetlen. Ennek egyik oka a jelentős szakemberhiány, másrészt számos gyermekegészségügyi közszolgáltatás eleve csak nagyobb városokban elérhető, ahol viszont sok helyen hónapokat kell várni egy-egy vizsgálatra.
Nem csoda hát, hogy városi, középosztálybeli szülők akár 80-90 százaléka is inkább magánorvoshoz fordul a gyerekével, ha szükséges. Így azonban az a helyzet alakult ki, hogy a magánorvosok egy része is túlterhelt, és várólistával dolgozik – még ha az államihoz képest jóval rövidebbel is.
Ma már több olyan magánintézmény is van, ahol nemcsak szakorvosi ellátást, de 24 órás ügyeletet és háziorvosi szolgáltatást is biztosítanak. A legtöbb szülő elsőre általában az állami szolgáltatót választja, de szembesülve a várólistákkal, vagy azért, mert speciális szakellátásra van szükség, szinte azonnal vált.
Rugalmas megoldás
Zitának egy meglévő krónikus betegség miatt már a terhessége és a szülése sem volt hétköznapi. Mivel szeretett volna szoptatni, olyan orvost keresett, aki ismeri a betegségét és a gyógyszert, amit szednie kellett. „A helyi rendelőben egyik orvos sem találkozott még az enyémhez hasonló esettel. Egy ismerősünk a gyerekorvosukat ajánlotta, aki az ismerkedő beszélgetés után – kérés nélkül – utánajárt a kérdésnek, beszélt más gyerekorvosokkal, szoptatási tanácsadóval és felhívta a gasztroenterológusomat, hogy egyeztessenek.”
Bár az orvosnak van „állami” praxisa is, Zitáék körzeten kívüliek, így őket „magánban” vállalta. „Ez alkalmanként, előre egyeztetett időpontban ötezer forintba kerül, sürgősségi helyzetben 8-10 ezer forint a tarifa, úgy, hogy házhoz jön.” Az is mellette szólt, hogy nagyon rugalmas, és még a mobilját is megadta, amin bármikor, bármilyen banális kérdéssel lehet hívni, így már többször megúszták a személyes vizitet, mert az orvos telefonon elmondta, mit kell csinálnia.”
Kötelező szűrővizsgálat 8000 forintért
Amikor megszületett Boriék lánya, hazaérve a kórházból a gyerekorvos rögtön adott egy beutalót a kicsinek csípőszűrésre. Bori fel is hívta az illetékes kórházat, ahol adtak időpontot, de közölték, hogy akár több órát is várni kell majd a vizsgálatra. Mivel a 6 hetes babát ennek nem szerették volna kitenni, a védőnő tanácsára jutott el a gyerekkel egy magánorvoshoz, akitől percre pontos időpontot kapott, és nem is kellett várniuk. „Ultrahangos vizsgálat volt, mindent rendben találtak és 8000 forintot kértek. Az egész nem tartott tovább negyedóránál.”
kez
Bori felidézett egy későbbi esetet is, amikor úgy tűnt, mintha kislánya enyhén kancsal lenne, és a szemészetre kapott beutalót, ám oda csak hat hónappal későbbi időpontot tudtak mondani. Nem akartak annyit várni. „Ajánlottak egy nagyon jó gyermek szakorvost. Felhívtam a rendelőt, ahol döbbenetes módon közölték, hogy csak két hónappal későbbre van időpont. Kértem, mondják meg őszintén, hogy az egy éves gyerekkel gond-e, ha hat hónapot várok a vizsgálattal. Azt mondták, hogy igen, mert ha valóban probléma van, minél hamarabb érdemes megkezdeni a kezelést.” Így nem vártak az államira: a vizsgálat 15 ezer forintba került, szerencsére nem volt szükség beavatkozásra. Borinak a doktornő elmondta, hogy a nagyvárosokban legalább a gyerekorvosok vagy a védőnők kiszúrják, ha probléma van, és itt magánszolgáltatók is elérhetők. Ugyanakkor számos kistelepülésen, ha látja is gyerekorvos a kicsiket, sok család olyan szegény, hogy nem tud eljutni a nagyvárosi szakrendelésre sem.
„Egyébként, amikor hazajöttünk a gyerek születése után a kórházból, kiderült, hogy a kötelező hallásvizsgálatot nem végezték el. Ezt végül sorban állás nélkül meg tudtuk oldani az állami szolgáltatónál, ahol nagyon kedvesek voltak. Ott mondta a doktornő, hogy a hallásvizsgálat az újszülött ellátásban benne van – tehát elvileg nem kellene néhány hónapos, teljesen egészsége babával orvoshoz rohangálni.”
„A Zsiguli ára”
„Barnust tavaly küldte fogszabályozásra a fogorvos. Az első vizsgálatra is három hónapot kellett várni, de az orvosok annyira leterheltek, hogy két évbe is beletelhet, amíg megkapja a fogszabályzóját. Bár az ellátás ingyenes, a készülék árának egy részét ki kell fizetni, ami nagyjából 60 ezer forint.” – mesélte a hvg.hu-nak a kisfiú apja. Ha ezt Barnusék nem szeretnék kivárni, és magánorvost keresnek, automatikusan ugrik az állami támogatás is.
Csakhogy a készülék 400 ezer forintba kerül, és nagyjából ennyit kellene előteremteni a kapcsolódó vizsgálatokra is. „Emlékszem a régi mondásra, hogy valakinek egy Zsiguli ára van a szájában. Hát, nem tudom, de 800 ezer forintból szerintem jobb autót is vehetünk.” – mondta Barnus apukája, hozzátéve, hogy ők végül megvárták a tb-térítéses készüléket.
Hónapokat kell várni egyetlen igazolásra
Fanninak sokat fájt a hasa, majd ekcémás lett, végül egy megfázást követően asztmás rohamot kapott, „befulladt”. A szülők tejfehérje-allergiára gyanakodtak. A háziorvostól kaptak is beutalót, de kiderült, hat hónapot kell várni a vizsgálatra. Közben a gyerek folyamatosan rosszul volt, amire azt a tanácsot kapták, hogy ne adjanak neki semmilyen tejterméket, mert „ennél a betegségnél úgyis ez a kezelés”. Egész véletlenül a doktornőnek volt magánrendelése, onnan utalta a gyereket egy speciális vérvizsgálatra, mindezt 10 ezer forintért.
Az orvosnő azt is elmondta, ahhoz, hogy az óvodában megkapja térítésmentesen a tejmentes menüt, szakorvosi igazolás kell, ezért ne mondják le az „állami” rendelési időpontot, mert azt csak ott tudják kiadni. A szülők beszéltek az ovi vezetőjével, aki „rendes volt”, és az igazolás beszerzéséig is kiadatta a diétás kosztot.” Ezzel szemben ismernek olyan intézetet, ahol majdnem egy évet kellett várni a vizsgálatra, addig is a szülőknek kellett megoldani a gyerek étkezését a közintézményben.
Az említett igazolás már csak azért is fontos, mert allergiás beteg gyerekek után jár az emelt összegű családi pótlék, ugyanis ezek a gyerekeknek nagyon szigorú diétát kell folytatniuk. Nem csak tejet nem ihatnak, hanem semmilyen olyan élelmiszert, ami tejet vagy tejszármazékot tartalmaz. Márpedig a helyettesítő élelmiszereknek boros ára van. Az igazolást egyébként évente kell „megújítani.”
(HVG)