A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint az Állami Duma "Igazságos Oroszország" pártja hangot adott annak; nemsokára újra előállhat az a helyzet, hogy az országgyűlés felhatalmazza az államfőt, hogy szükség esetén katonai erőt alkalmazzon Ukrajna területén, ha az Egyesült Államok fegyvereket szállít Ukrajnának.
Mihail Emeljanov, a frakció tagja szerint "az amerikai szenátus döntése (fegyverszállítások Ukrajnának) extrém veszélyes. Ha a képviselőtestület elfogadja és az elnök aláírja a tervezetet, az Oroszországi Föderáció arra adekvát választ adhat. Elképzelhető, hogy vissza kell majd térni annak a határozatnak az alkalmazásához, ami felhatalmazza az államfőt, hogy bevesse a fegyveres erőket Ukrajna területén, ha az események alakulása valós veszélyt jelent Oroszországra, és nem megvárni, amíg Ukrajnát teljesen felfegyverzik, és úgy még nagyobb veszélyt jelentene Oroszországra."
Emeljanov szerint az amerikai határozat azt mutatja, hogy Washingtonnak nem áll érdekében az ukrán helyzet eszkalálódásának megakadályozása. Sőt, "az USA abban érdekelt, hogy Ukrajna katonai értelemben egyfajta börtöncella legyen Oroszország számára" - mondta a képviselő. Elmondása szerint az ukrán gazdaságot szándékosan hozzák rossz helyzetbe, hogy az éhező nép gyűlöletét Moszkva ellen irányíthassák. Mivel az USA és Ukrajna nem ismeri el Oroszország mai határait - a Krím-félsziget is beletartozik -, ez mindig nyitott lehetőség egy háború megkezdésére.
Hídfő.net.ru | Orosz katonai konvojOrosz katonai konvoj az ukrán határ mentén - 4 napja
http://www.hidfo.net.ru/2014/12/12/oroszorszag-cselekedni-fog-ha-nyugat-felfegyverzi-ukrajnat