2014. augusztus 10., vasárnap

Az autonómia napja az EMI-táborban

A Székely Nemzeti Tanács védnöksége alatt zajlott szombaton a borzonti EMI-táborban az autonómia napja. Ennek keretében délelőtt 10,00 órakor kezdődött népes közönség előtt az az előadássorozat és vita, amely az autonómiatörekvés 2014 évi állomásait elemezte. Az előadók: Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke az újságíró moderátor Ferencz Csaba felvetéseire reagálva a legfontosabb feladatokról és az elmúlt félév eredményeiről beszéltek. Izsák Balázs röviden összefoglalta az autonómiaküzdelem évtizedének eredményeit, kifejtve, hogy a küzdelem legfontosabb tényezője, maga az érintetett közösség. Bíró Zsolt hangsúlyozta, hogy a politika egyáltalán nem elhanyagolható az autonómiaküzdelemben, és példaként a Magyar Polgári Párt önkormányzati képviselőinek szerepét említette az autonómia-párti önkormányzati határozatok elfogadásában. Toró T. Tibor felidézte a romániai magyarság hár omszintű autonómia koncepcióját, amely ma is az egységes autonómia-küzdelem szilárd elvi alapja lehet. Hangsúlyozta, Székelyföld autonómiája ennek a koncepciónak szerves része, majd kérdésre válaszolva kifejtette - és ebben vitapartnerei is egyet értettek -, hogy ma egyetlen Székelyföld autonómiájára vonatkozó elképzelés létezik, a Székely Nemzeti Tanácsé. - Az a törvénytervezet, amelyet eddig kétszer terjesztettek Románia parlamentje elé. Büszke vagyok rá, hogy egyike lehettem azoknak a képviselőknek, akik ezt a tervezetet benyújtották - mondta az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke.
Ezt követően Magyar Anna, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke és Márton Zoltán, Makfalva polgármestere (MPP) beszélt arról, hogyan került Székelyföld ügye az Európa Tanács elé. Ismertették a Regionális és Helyi Önkormányzatok Európai Kongresszusa Monitoring Bizottságának kisinyovi gyűlésén történteket, és beszéltek a várható fejleményekről és feladatokról. Márton Zoltán hangsúlyozta, rendkívül fontos, hogy legalább száz önkormányzati határozat még a Monitoring Bizottság őszi ülése előtt elfogadásra kerüljön, és az önkormányzatok ezeket továbbítsák a bukaresti hatalomnak és a különböző európai fórumoknak.
Délután Lainé Yves breton politikus beszélt a bretonok helyzetéről, a franciaországi központosított igazgatásról, majd következett Jose Felix Merladet, a Baszk Nemzeti Párt külügyi kabinetjének tagja, aki Baszkföld helyzetét, gazdasági sikereit ismertette. Kérdésre válaszolva elmondta, ezeket a gazdasági sikereket autonómia nélkül nem sikerült volna elérni.
A napot ökumenikus istentisztelet zárta, Böjte Csaba atya, Fülöp Júlia unitárius lelkész, Krizbai Imre református lelkész részvételével.
A tizedik EMI-tábor népes és érdeklődő közönsége, a szolgáltatások színvonala, a meghívott előadok tekintélye a fiatal szervezők lelkiismeretességét, talpraesettségét és nem utolsó sorban tág látókörét dicsérik

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata
Sepsiszentgyörgy, 2014. augusztus 10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése