Az utóbbi héten ismét kétszázezer fölé emelkedett a közfoglalkoztatottak száma - augusztus 1-jétől újraindították a kistérségi startmunka mintaprogramok több elemét is. A téli közmunkaprogram áprilisi véget érésével egyik hónapról a másikra 100 ezer közmunkást küldtek el az önkormányzatok, mert a közmunka - többségében - profitot nem termel, vagyis egyetlen önkormányzatnak sem éri meg a közmunkaprogram fenntartása a választások lezárultával. Erre saját forrásból nincs lehetőség, állami források ilyen célra pedig akkor elérhetőek, amikor a közeljövőben néhány százezer szavazóra lesz szükség - mint például most, a közelgő önkormányzati választások miatt.
A kormány most újra fokozott anyagi támogatást biztosít a közmunkaprogramokra, hogy a közmunkások száma újra 200 ezer fölé emelkedjen. Az augusztus 1-től indított programok részeként a kistérségi startmunka mintaprogramok tagjai belvízelvezetéssel, illegális hulladéklerakó helyek felszámolásával, utak karbantartásával, valamit helyi sajátosságokra épülő programokkal foglalkoznak. Egyik se profittermelő tevékenység, vagyis mindössze addig lesz erre lehetőség, amíg az állam biztosítja az ehhez szükséges forrásokat. Mivel az államnak csak az október eleji választásokig áll érdekében a közmunkaprogram fenntartása, azt követően újra drasztikusan megfogyatkozhat a közmunkások száma. Onnantól, hogy a választások lezajlottak és kifutnak a most elindított programok, a közfoglalkoztatás a kormánynak csak egy fölösleges tétel a költségvetési egyenleg kiadási oldalán.

Bár a közmunkaprogramban foglalkoztatottak száma folyamatosan változik, érdemes megfigyelni, hogy az április országgyűlési választásokat megelőzően 150 ezerrel több közmunkás volt, mint egy évvel korábban. Több alkalommal a közmunkások száma meghaladta a 400 ezret. A választásokat követően ez a szám igencsak megcsappant, amit csak most, az önkormányzati választások előtt kezdenek újra fokozni. Augusztus és december között további 103 ezer közfoglalkoztatott alkalmazására van igény a Belügyminisztérium szerint. Azt követően 4 évig nem lesz szükség a szavazatokra, így a közmunkára várakozókat december felé kellemetlen meglepetések érhetik.

http://www.hidfo.net/2014/08/10/osszel-szavazatok-kellenek-ujra-felporgetik-kozmunkaprogramot