Az amerikai külügyminisztérium 545 ezer dollárt fizet a politikusoknak beszédkészség-fejlesztésre és kommunikációs kiadásokra, - egy floridai központú, AMTIS Inc. nevű cég fog magánórákat adni a külügyi tisztviselőknek, mert a közelmúltban a kongresszusi képviselők egyre gyakrabban teszik szóvá a külügyérek alkalmatlanságát az általuk betöltött pozícióra.

Ahelyett, hogy a posztra alkalmas személyeken vennének fel, az alkalmatlan személyek "valakinek a valakije" alapon megtarthatják vezető beosztásukat. Az adófizetők pénzéből eltartott, pozícióikra alkalmatlan amerikai tisztviselőket - szintén az adófizetők pénzéből - megtanítják érthetően beszélni, valamint külön tanfolyamot tartanak nekik, amin keresztkérdésekre kell válaszolniuk az amerikai külpolitikával kapcsolatban.
A tanfolyam extrém nehézségűnek bizonyulhat, mert az amerikai külpolitika lépéseinek megindoklása kapcsán minden eddiginél nagyobb és komplexebb hazugsághalmazt kell tudniuk, akár álmukból felébresztve is. A külügyi szóvivőnek ez többnyire nem sikerül, és nem vagy csak hibásan és önellentmondásokkal telítve tud válaszolni a riporterek kérdéseire.
Jen Psaki külügyi szóvivő legutóbbi botlása volt, hogy bejelentette; fokozottan aggódik az orosz légierő és légvédelem az ukrán határon, az Asztrahán térségben tartott gyakorlatai miatt. A külügyi szóvivő feltehetőleg korábban még soha nem látta térképen azt, amiről nyilatkozott, mert az Asztrahán térség nem Ukrajna határán van. A történtek külön érdekessége, hogy Jen Psaki sokszoros botlásai ellenére továbbra is megtarthatja pozícióját, sőt mitöbb, az általa lejáratott ország állampolgárai fizetik meg a tandíját.

http://www.hidfo.net/2014/08/10/beszelni-tanitjak-az-amerikai-kulugyi-szovivot