A Jobbik benyújtotta az országgyűlésnek azt a dokumentumot, aminek aláírásával a magyarországi pártok kinyilváníthatják; hazánkat semmilyen nemzetközi egyezmény nem kötelezheti arra, hogy egy esetleges háborúban részt vegyen. "Kinyilvánítjuk, hogy nincs olyan nemzetközi szerződés, amely Magyarországot háborús szerepvállalásra kényszeríthetné, nincs az a kötelezettség, amely emberéleteket kívánhatna sokat szenvedett nemzetünktől. Magyarország minden nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettsége alapján kijelenti, hogy kizárólag a béke mellett kötelezi el magát és annak védelmét diplomáciai síkon gyakorolja." (a teljes szöveg elolvasható itt)
A Jobbik a közös politikai nyilatkozat aláírását kéri a többi párttól, amivel Magyarország még a kiterjedt háború kezdete előtt kijelentené, hogy nem kívánunk szerepet vállalni ebben a konfliktusban, melynek célja az amerikai érdekszféra kiterjesztése Európában.
A NATO a közelmúltban jelentős csapatösszevonásokat folytatott keleti határain, vagyis az orosz határ mentén. A nyugati katonai szövetség lépései egyértelműen nem védelmi jellegűek, a NATO támadó súlypontot képez. Orosz katonai szakértők szerint a nyugati tömbnek két évre van szüksége ahhoz, hogy egy Oroszország elleni, kiterjedt offenzíva feltételeit előteremtse, és a NATO nyílt offenzívába kezdhet, ha a gazdasági nyomásgyakorlás nem vezet eredményre. Azt követően hazánk egy a két nagyhatalom közt kibontakozó fegyveres konfliktus közepén találhatja magát, mert a magyar katonák NATO szerepvállalásaink miatt készenlétben vannak az orosz határ mentén. Magyarország egy ilyen konfliktus esetén az érvényben lévő biztonságpolitikai egyezmények miatt háborúban állna az Oroszországi Föderációval.
A magyar politikai pártok felelőssége, hogy hazánkat mentesítsék az amerikai imperializmus katasztrofális következményei alól. Egy ilyen nyilatkozat elfogadása azt jelentené, hogy Magyarország kivonja magát a NATO szerepvállalások alól abban az esetben, ha a NATO katonai beavatkozást kezd egy újabb független ország területén.
Hazánk amiatt csatlakozott a NATO-hoz, mert a politikusok azt elfogadtatták a választópolgárokkal, arra hivatkozva, hogy ez szükséges az ország biztonságának szavatolására. A magyar lakosság azonban soha nem adta felhatalmazását ahhoz, hogy a kormány a nyugati országok előtt le nem térdelő, független országok megtörésében részt vegyen.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/18/jobbik-felszolitotta-partokat-haborus-szerepvallalas-megtagadasara




Politikai nyilatkozat aláírását kéri a Jobbik a többi párttól, melyben leszögezik: Magyarország nem hajlandó háborúzni a nagyhatalmi érdekekért, mert csakis békére van szüksége.

A Jobbik elkészítette, majd benyújtotta az Országgyűléshez azt a politikai nyilatkozatot, melyben minden magyar politikai erő kijelenti: Az országot semmilyen szerződés nem kényszerítheti arra, hogy háborúzzon, egyúttal hitet tesznek a béke és a semlegesség mellett. A dokumentum benyújtását Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján, az Alfahíren pedig saját maguk is elolvashatják, mit kellene elfogadnia a többi képviselőnek.

Azt, hogy a véres orosz-ukrán konfliktus valójában az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország világhatalmi küzdelmét takarja, ma már szinte nem kérdőjelezi meg senki. Mindez viszont aggodalommal tölti el a Jobbikot, ugyanis álláspontjuk szerint úgy tűnik, a háború nem fog megállni az ukrán határ mögött, hanem az egész térséget fenyegeti. "Aggódva figyeljük azokat az eseményeket, hogy az Amerikai Egyesült Államok politikai érdekei mentén hogyan sodródhat bele a háborúba adott esetben több környező ország, vagy akár a NATO is" - fogalmazott.

A Vona Gábor, Gyöngyösi Márton és Mirkóczki Ádám által jegyzett nyilatkozat
Olvasáshoz kattintson a képre!

Egyébként ide tartozik az az ugyancsak fontos tény, hogy jövőre a magyar hadsereg fogja biztosítani a Baltikum légterét, így amennyiben ott fegyveres harcok robbannának ki, magyar vadászgépek fogják lőni a - például - orosz csapatokat. Egy ilyen forgatókönyvből viszont jól semmiképp nem jöhetünk ki.

A Jobbik szóvivője történelmi jelentőségűnek nevezte a kialakult helyzetet és a felelősséget, jelezve, hogy szerintük két lehetőség van:
Az egyik, hogy a magyar politika pálcát tör a béke mellett, és semmilyen módon nem lesz hajlandó háborúzni sem orosz, sem amerikai érdekekért,

A másik, hogy kiszolgáljuk a nagyhatalmak igényeit, és magyar vér fog folyni egy olyan célért, amihez a világon semmi közünk nincs.

Mirkóczki Ádám hangsúlyozta: Magyarország nem írt alá semmi olyan nemzetközi szerződést, és nem csatlakozott semmi olyan nemzetközi közösséghez, amely előírhatná az ország fegyveres részvételét bármilyen konfliktushelyzetben. Sem a NATO, sem az ENSZ alapokmányai nem szólíthatnak fel tagállamokat arra, hogy vegyenek részt fegyveres konfliktusokban, sőt, éppen ennek ellenkezőjéről szólnak - tette hozzá.

Közölte: Magyarország egyetlen útja a békesség és a semlegesség lehet, ezért ugyan az általuk megfogalmazott, a nemzetközi szerződéseket is figyelembe vevő nyilatkozat jogi értelemben nem állít követelményeket, de egy szimbolikus kinyilatkoztatásnál mégis több, mert morális alapot ad ahhoz, hogy ha eljön az idő, Magyarország képes legyen kimaradni a háborúból.

"Minden lehetséges diplomáciai eszközzel fellépünk ? további vérontások elkerüléséért, de jelen nyilatkozatunkkal kijelentjük, hogy Magyarország egyik érintett fél oldalán sem kíván részt venni semmiféle fegyveres konfliktusban."
Teljes terjedelem

"Ha már egy politikai nyilatkozatot sem mernek támogatni, amely kifejezetten Magyarország békéjéről szól, akkor lényegében azt fogják azok a pártok és politikusaik deklarálni, hogy ők a háború pártján vannak. Reméljük, hogy nem így lesz!" - nyomatékosította a jobbikos szóvivő.

A kedden benyújtott dokumentum támogatását minden parlamenti párttól várják, melyre Mirkóczki szerint akár történelmi alapokmányként is tekinthetünk, ami még idejében szögezi le, hogy magyar katona nem fog semmilyen háborúban részt venni sem az oroszok, sem bármelyik másik fél oldalán.

Kapcsolódó:
Magyarország kiáll az Oroszország elleni szankciók mellett
Vona: Magyarországot nem sodorhatják háborúba!
Minden egy irányba mutat: magyar gépek ismerkednek a Baltikum légterével
A világgyarmatosító a legvadabb szolgaelitjét építi Magyarországon
Műveleti terület
Kormányt buktathatnának az amerikaiak