meko
A kormány felkérésére a jegybank a nemrég állami tulajdonba került MKB Bank mögé áll, garantálja a betéteket és a bank minden hitelét, kötvényét, jelentette be a kormányfő és a jegybankelnök. A lényeg, ami csak a jegybank sajtóközleményéből derült ki, hogy az állam átadja a tulajdonosi jogok gyakorlását a jegybanknak, a jegybank maximum egy évig próbálja rendbe tenni az MKB-t, a rendbetétellel azonban egy külsős csapatot bíz meg, a rosszul működő részektől megszabadítanák a kereskedelmi bankot. A Széchenyi Bank betéteseinek kártalanítására kárenyhítési alapot hoznak létre, és az eddigi veszteségei mellett további 5-5,5 milliárd forint közpénzt költ el a rosszul végződött befektetésére.
Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott ma reggel Orbán Viktor kormányfő és Matolcsy György jegybankelnök, amelyen bejelentették, a kormány felkéri a jegybankot, hogy nyújtson segítséget az MKB megerősítéséhez. A kormány az ország egyik legjobb és legerősebb bankját akarja létrehozni – mondta Orbán Viktor. Az MKB megerősítését Matolcsy György megígérte a tegnapi kormányülésen.
A tegnapi kormányülésen Matolcsy György jelenlétében a kormány áttekintette a magyar pénzintézeti rendszer helyzetét. A magyar bankrendszer megerősítésre szorul, ez a kormány álláspontjaa megalakulása óta – mondta Orbán Viktor. Ezért kezdte meg a devizahitelek kivezetését. A másik a fair bankrendszer kialakítása, a harmadik a bankrendszer megtisztiítása a rossz eszközöktől – sorolta a miniszterelnök.
Megerősítik és magánkézbe adják
Az MKB portfóliótisztítására és újjászervezésére van szükség – jelezte Matolcsy. A jegybank védőhálót ad az MKB-nak, a jegybanki mérleggel állnak az MKB mögé. A jegybank teljes likviditást biztosít az MKB-nak, minden, az MKB Bankban levő betét, a bank minden felvett hitele, kötvénye mögé garanciát ad a jegybank. Az MKB 12-18 hónapos reorganizációt követően a legjobb 3 bank közé emelkedhet – mondta a jegybankelnök.
A jegybank a kormánynak azt fogja javasolni, hogy az MKB-t később privatizálják – mondta Matolcsy. A reorganizációval lényegében erre a privatizációra készítik fel az MKB-t.
A sajtótájékoztatón vajmi kevés derült ki, a lényeget a jegybank sajtóközleményéből tudhatjuk meg. Az állam átadja a tulajdonosi jogok gyakorlását a Magyar Nemzeti Banknak, a jegybank már ma – maximum 1 év időtartamra – átveszi az MKB irányítását. A jegybank egy külsős csapatot bíz meg az MKB átszervezésének végrehajtásával, amely a jegybank ellenőrzése alatt végzi majd a dolgát. A cél, hogy a most veszteséges bankból nyereségesen működő hitelintézetet faragjanak, átalakítja a bankot, a nem jövedelmező részeket leválasztja az MKB-ról, költségeket csökkent.
A tervezett lépésekről tájékoztatják az európai hatóságokat, köztük az Európai Központi Bankot is, ígéri a jegybank.
A Raiffeisen államosításáról meglebegtetett információval kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor azt mondta, még zajlanak a tárgyalások.
Még több pénzt emészt fel a Széchenyi Bank
A Széchenyi Bankkal kapcsolatban azt mondta a kormányfő, hogy kárenyhítési alapot hoznak létre a 49 százalékos állami tulajdonnak megfelelően. Ebből fogják kártalanítani a bank betéteseit. A Széchenyi Bank kárenyhítési alapja legalább 5-5,5 milliárd forint lesz – mondta Orbán Viktor, de szavaiból nem volt egyértelmű, hogy a kárenyhítési alap mögött a jegybank vagy a kormány fog állni. (A Széchenyi Bank engedélyét két hete vonta vissza a jegybank, de 7,5 milliárd forintjuk elúszni látszik a betéteseknek. A Széchenyi Bankból ömlenek ki a súlyos ügyek.)
Mi lesz a Budapest Bankkal?
A kérdésre, hogy összevonják-e az MKB-t és a Budapest Bankot, Orbán Viktor azt mondta, hogy a főszabály az, hogy az állam csak az átalakításért vállal tulajdonosi szerepet a pénzintézetekben, ezért nem jó, ha tartós állami tulajdonban maradnak.
A Budapest Bank átvétele hosszabb lesz, mint gondoltam – mondta. 2015 május-júniusában kerülhet az állam tulajdonába a bank. Azt követően várja a javaslatot a kormányfő, hogy mi történjen a bankkal.
Tegnap foglalkoztak azzal is, hogy az orosz gazdasági helyzet hogyan érinti a magyar gazdaságot. Veszteségeket szenvedünk el, súlyosan érinti a magyar exportot az EU szankciós politikája – magyarázta Orbán Viktor, de hozzátette, hogy nem vonulunk ki Oroszországból, nem adjuk fel az ezzel kapcsolatos terveinket.
(HVG)
Bal-Rad komm: Na szóval! Ez volt az a rettentő titokzatos készülődés ami miatt a körmünket tövig rágtuk tegnap délután óta? Hogy ma délelőtt közli velünk a két szélhámos, hogy megint elopcsékolnak jónéhány milliárdot? (Bár talán kissé furcsa, hogy előre bejelentik a lopást!)
Véljük, hogy inkább szóltak Orbánnak az udvari szidolozók: Főnök! Szerepelni kell! Romlik a renomé, és föl kell venni a bölcs, megfontolt Nemzetvezető pózt! És mivel a mai nap az lyukas volt, hát beiktatták ezt a fellépést! De ettől nem igazán fog már meghatódni a magyar!
Azt meg megint a bőrünkön érezzük, hogy az Oroszország elleni latorszövetségi szankciók inkább itt csapódnak le, mint Oroszországban!
Úgyhogy ezt is fölösleges volt velünk tudatni!
Ám ha nem csalódunk, akkor az elkövetkezendő időkben minden napra fog jutni egy – egy látomás!
Szidolozni kell a berozsdult NER – t!