December 21-én újabb találkozót tart Minszkben a Donyecki Népi Köztársaság és Ukrajna küldöttsége, ahol a DNK várhatóan felveti a határok kiterjesztésének kérdését. Az Ukrajnából kiszakadó köztársaság igényt tart több olyan területre is, ami jelenleg az ukrán és nyugati csapatok ellenőrzése alatt van, és az ukrán fél ott már önhatalmúan kiépítette a határellenőrzést. A DNK azonban nem fogadja el a Kijev által egyoldalúan kijelölt határvonalat, és a korábbi Donbassz régió egészének beolvasztásáról tárgyalásokat kezdenek.
Korábban Oroszország és az EBESZ közvetítésével szeptember 5-én állapodtak meg a fegyvernyugvásról, amit utána mindkét fél megszegett. December 9-én az ukrán katonai vezetés és a milíciák az EBESZ közvetítésével újabb tűzszünetet kötöttek, ami várhatóan egy újabb kontaktcsoport küldésével és egy újabb minszki tárgyalássorozattal folytatódik, ami vasárnap kezdődik meg. Az újabb tárgyalássorozat kérdéskörei a nehézfegyverek kivonása, fogolycsere és a gazdasági blokád beszüntetése lesz.
Hídfő.net.ru | Minszki megállapodásAz első tűzszüneti megállapodás, szeptemberben
Donyeck térségében áprilisban kezdődtek meg a tömeges tiltakozások, a többségi orosz lakosság ugyanis nem fogadta el a fegyveres puccsal hatalomra jutott, nyugatbarát kijevi kormányt. Az eseménysorozat annak hatására indult be, hogy a kijevi puccsisták eltörölték az addig érvényben lévő nyelvtörvényt, és nyugati országokból frissen érkezett oligarchákat neveztek ki kormányzónak a délkeleti régiókba, ami tiltakozási hullámot váltott ki. A tiltakozó akciók több alkalommal az orosz zászló kitűzésével végződtek, a rendfenntartó erők pedig több régióban a népfelkelők oldalára álltak. Májusban népszavazást tartottak az Ukrajnától elszakadásról, és kinyilvánították a Donyecki Népi Köztársaság függetlenségét.
Kijev nyugati katonai segítséget kért a felkelések leverésére. A népfelkelők beszámolói szerint a legkülönbözőbb nemzetiségű zsoldosok harcolnak a fronton, a felkelők ellen harcoló alakulatok irányítása is sok esetben angolul történik. A délkeleti fronton eddig több mint 4700 civil vesztette életét, és több tízezer sérültről tudni. A katonai veszteségek száma ismeretlen, mert Kijev kozmetikázott adatokat közöl az elesett katonák számáról, és a statisztikába a nem-hivatalosan jelen lévő zsoldosok sincsenek beleszámítva.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/18/minszkben-ujabb-targyalasok-kezdodnek-ezuttal-hatarok-rendezeserol