Az elmúlt napokban a nyugati sajtó Oroszország összeomlásáról értekezett, mivel a rubel/dollár árfolyamában akkor mozgások történnek, ami eddig példátlan, és a hétköznapi tapasztalatok alapján ez az orosz fizetőeszköz elértéktelenedését jelentené. A fővonalú média teljes spektrumán címlapon volt az orosz valuta elértéktelenedése. Eközben azt láthatjuk, hogy a gazdasági szakértők alighanem a hiányos információk alapján rossz következtetéseket vonnak le. A nyugati sajtóból teljes egészében hiányzik a hír, miszerint az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamai nem használhatják majd a dollárt és az eurót az egymás közti kifizetésekben. Egyszerűen elhallgatták, a rubel "zuhanását" pedig a szankciók következményeként tálalják. Pedig alighanem ez a hiányzó információ ahhoz, hogy megértsük, pontosan mi is történik a rubellel.
Az Eurázsiai Gazdasági Unió január 1-i indulását követően betilthatja a dollár és euró használatát a tagállamok területén, ehelyett a nemzeti valuták használatát teszik kizárólagossá. Az orosz Állami Duma már elfogadta az előterjesztést, miszerint az egységes fizetési övezetben csak a nemzeti valutákban lehessen a tranzakciókat bonyolítani, a nyugati valuták használata pedig legyen betiltva. Az Izvesztyija üzleti napilap szerint az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamai - egyelőre Oroszország, Belorusszia, Kazahsztán és Örményország - nem használhatják a dollárt és az eurót az egymás közti kifizetésekben (bővebben itt).
A január 1-től induló új szövetség országai területén működő befektetők bepánikoltak. Nem a szankciók miatt, hanem annak hallatán, hogy az új unió területén nem fizethetnek majd dollárban. Akinek dollárban, euróban van a vagyona, és akkora vagyona van, hogy állami befektetésekben lesz érdekelt, az kimenekíti a pénzét a szövetség területéről, mivel ott dollárban és euróban nem intézhet majd befektetéseket, és a gazdasági szankciók eldurvulása is valószínűsíthető a keleti rivális megjelenése miatt. Könnyen lehet, hogy az Eurázsiai Gazdasági Unió indulása után oly mértékben korlátozzák a vagyonmozgást, hogy akkora vagyonokat, amik most vannak mozgásban, nem lehet majd kivinni az unió területéről. A nyugati befektetők számára ez azt jelenti, hogy Oroszország mint befektetési lehetőség megszűnik létezni. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Oroszország, Kazahsztán és Belorusszia területéről áramlik kifelé a dollár. Mivel egyre kevesebb a dollár, rubelben fizetve egyre nehezebb dollárhoz jutni, vagyis rubelben számolva a dollár egyre drágább.
A dollár egyre drágább, rubelben fizetve
Ami most történik, azt nem a hétköznapok piaci mozgásaihoz kell viszonyítani. Egy új szövetségi rendszer jön létre. A most zajló folyamatot lehet hasonlítani az Egyesült Államok megalapításához, az Európai Unió megalapításához, és lehet annak összefüggéseiben vizsgálni, hogy abban az időben az új gazdasági tömb alakulása milyen hatást gyakorolt az érintett országok valutáira, - de a hétköznapi piaci mozgásokhoz semmiképp.
Összeomlana az orosz gazdaság? Szó nincs róla. Oroszország épp most függetlenedik véglegesen a dollártól. Mire az Eurázsiai Gazdasági Unió elindul, a szövetség területén értelmetlen lenne olyan pénzben tárolni a vagyonokat, amiben nem is lehet majd fizetni. Az olaj és gáz árát rubelben jegyzik majd a tőzsdén, a tagállamok egymás közt csak nemzeti valutában fizethetnek. Értelemszerűen a bevont magántőke is valamelyik nemzeti valuta lehet csak. A dollár épp a szemünk láttára szűnik meg világpénznek lenni. Nincs többé monopolhelyzetben: a dollár megmarad egy olyan valutának, ami a nyugati szövetségi rendszer közös viszonyítási alapja - nem globális viszonyítási alap, hanem lokális. Valóban, lehet szó arról is, hogy emiatt ütik a rubelt. Csakhogy nem a szankciók és Ukrajna miatt. A rubel elleni támadás a dollártól függetlenedésre vezethető vissza, amit minden áron meg akarnának akadályozni.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/18/utik-rubelt-vagy-valami-mas-tortenik