Három hónap alatt tropára ment az FTC-stadion talaja. Pedig a kivitelezők tökéletes gyepet ígértek.
A múlt keddi, Magyarország–Oroszország barátságos focimeccs után mindkét szövetségi kapitány megjegyezte: nehéz talajon zajlott a küzdelem. Az aréna átadása óta nem volt fagy, nem volt özönvíz, nem mondhatni, hogy az időjárás a felelős.
fra1
Hát akkor ki/mi? Ezt próbáltuk kideríteni, de választ sehonnan nem kaptunk (az üzemeltető Lagardère Unlimited Stadium Solutions Kft. speciel egy hete ígérte: hamarosan…). Mondjuk, ekkora blama után mi is inkább hallgatnánk.
Fürjes Balázs kormánybiztos az átadáskor még azt mondta: a gyep az egyik legmodernebb technológiával készült. A Groupama Aréna honlapján pedig konkrétan azzal büszkélkednek, hogy egy gyepneveléssel foglalkozó skót laboratórium vizsgálatai alapján választották ki a megfelelő talajtípust, amit kifejezetten Budapest, azon belül is a stadion környékének időjárási viszonyaihoz optimalizáltak. „Így a fű sokkal jobban bírja a megterhelést, nem szakadnak ki belőle darabok”.
fra2
De igen, kiszakadnak. Valami hiba csúszott a kivitelezésbe. Nem baj, zajlanak a stadionépítések, lehet gyakorolni. Meg a felesleges anyagokat szépen hazavinni.
240 millió forintba került
Az eredeti talaj elszállításával, munkálatokkal, anyaggal, kivitelezéssel együtt manapság átlagosan 120 millió forintba kerül egy-egy NB I-es játéktér (15 ezer forint/négyzetméter).
Ez a Fradi stasionja esetében dupla összeget emésztett fel.

(Bors)