Ukrajnának nincsenek tervei arra vonatkozóan, hogy szenet vegyen az Egyesült Államokból, mert túl magas árakra kaptak ajánlatot. Jurij Zjukov helyettes energia- és szénipari miniszter elmondása szerint ehelyett Vietnámmal és Ausztráliával tárgyalnak nagyobb szállítmányokról. Zjukov szerint amikor a nyári időszakban tárgyaltak az amerikaiakkal, 130 dolláros áron akartak szenet eladni Ukrajnának, amit már akkor is túl magas árnak találtak, főleg, hogy a magas ár nem tartalmazná a szállítás és logisztika költségeit. Most, hogy téli időszak van és Ukrajna az energetikai katasztrófa szélén áll, az amerikaiak még többet kérnének.
Hídfő.net.ru | Szén szállítmány
Az ukrán média korábbi jelentései szerint az ország energetikai hálózata nem rendelkezik a tél átvészeléséhez szükséges erőforrásokkal. November elején a hőerőművek teljesítményét 15%-al csökkentették, 19-én reggel pedig két széntüzelésű hőerőművet le kellett állítani. Porosenko azt követően a médián keresztül igyekezett meggyőzni az embereket, hogy a problémát hamar megoldják, mert "a szén könnyen beszerezhető a világpiacról". Éppen csak azt felejtette el említeni, hogy az ukrán hőerőműveknek nem csak szén kell, hanem antracit, - egy igen ritka anyag (92-98%-os széntartalom), ami a világ szénkészletének csak alig több mint 1%-át teszi ki. Emiatt most Vietnámmal zajlanak a tárgyalások, ott ugyanis az átlagosnál magasabb arányban van jelen az antracit. Amit szintén elfelejtett említeni Porosenko, hogy Vietnám maga is Ausztráliából akar szenet importálni, saját használatra, tehát Vietnámnak aligha vannak fölösleges készletei. Az antracit beszerzése terén idén télen gyakorlatilag csak Ausztráliára számíthatnak, mert a lengyelektől nem tudnak szerezni, az amerikaiak pedig - a szükséghelyzetet kihasználva - drágán akarják adni.
A múlt hét folyamán a Centrenegro vállalat szállítmányai elkezdtek megérkezni Ausztráliából, év vége előtt pedig Dél-Afrikából várnak mintegy 320 ezer tonnányi szenet. Az ukrán energiaügyi minisztérium emellett egy 509 ezer tonnás szállítmánnyal is számol, amit a Luganszki Népi Köztársaság területéről várnak, orosz közvetítéssel. A hírek szerint Ukrajna ezen felül Oroszországtól is vásárolna 1,3 millió tonna antracitot még év vége előtt.
Tehát a nyugati országoktól segítségre nem számíthatnak. Az Egyesült Államok ehelyett kihasználja a szorult helyzetet és a küszöbön álló katasztrófából akar extraprofitot csinálni.
Ha Kijev nem tud megállapodni az oroszokkal, az azt a veszélyt rejti magában, hogy Ukrajna elektromos áram nélkül marad egész télen. Porosenko egyébként szintén elrendelte az energiaügyi minisztériumnak, hogy készítsék fel a hálózatot arra, hogy végső esetben Oroszországból fognak elektromos áramot importálni.


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/26/amerika-nyereszkedni-akart-az-ukran-szenkatasztrofan