Hadgyakorlaton vettek részt az 525. vadászrepülő század gépei és hajózói, műszaki szakemberei Japánban. A vadászbombázó repülőgépek az amerikai Elmendorf-Richardson légibázisról repültek át Japánba, a Kadena légibázisra, a november 8-19. közötti Keen Sword hadgyakorlatra.


A Raptorok egyrészt a japán önvédelmi légierő repülőgépeivel együtt hajtottak végre kiképzési feladatokat, másrészt a Szíriával és Afganisztánnal elfoglalt amerikai kormány küldött nehezen félreérthető üzenetet Kínának. Az F-22 Raptorok nemrég hajtottak végre első, éles bevetéseiket Szíria felett, így az amerikai légierő legfejlettebb, hadműveletekben már alkalmazott, ötödik generációs vadászbombázójának számít. Ez a tény további jelentőséget kap, ha a nemzetközi légtérben repülő amerikai felderítőgépek elleni agresszív és veszélyes kínai fellépésre(???), vagy Délkelet-Kínai tenger felségterületi joga körüli vitákra gondolunk.

Magát a Keen Sword hadgyakorlatot 1986 óta rendezik meg. A gyakorlat során tengeralattjárók és felszíni hajóegységek elleni hadviselést, légiharcokat és légvédelmi feladatokat gyakorolnak. Idén 11 ezer katona, tengerészgyalogos és tengerész vett részt a gyakorlaton.
Gölöncsér Miklós