Szerbia a tervezettnél korábban megkezdi a Déli Áramlat elsődleges szakaszának építését - kedden Szlavjenko Terzic, az ország moszkvai nagykövete bejelentette, hogy a projektet vélhetően Bulgáriában is megvalósítják, így nem kérdéses, hogy a vezetékhálózat Szerbiában folytatódik, ahol elágazik majd: egyik ága Magyarországon át Ausztriába, másik ága Magyarországon át Szlovéniába és Olaszországba halad tovább.
Szerbia ezen felül megkezdi a horvát leágazás alapozását is, ami jelenleg tervezési fázisban van.
Hídfő.net.ru | Déli Áramlat
Terzic szerint Szerbia még év vége előtt megkezdi a Déli Áramlat építését, és olyan gyorsan haladnak majd a munkálatokkal, amennyire lehet. A Déli Áramlat nemzetstratégiai minősítést kapott Szerbiában, és mostanra minden, a projekt megkezdéséhez szükséges szerződést megkötöttek. Terzic elmondása szerint mindennel készen állnak, éppen csak bulgáriai szomszédjaikra várnak, hogy ők is végleges döntést hozzanak. Bulgária jelenleg elutasítja a Déli Áramlat projektet. Ez a vélemény azonban gyakorlatilag havonta változik, attól függően, hogy Brüsszel épp mekkora nyomást gyakorol a bolgár kormányra. Terzic szerint a projekt végleges megvalósításáról akkor születhet döntés, ha Brüsszel és Moszkva megállapodásra jut ezügyben, mert Brüsszel folyamatos nyomásgyakorlással próbálja ellehetetleníteni az építési munkálatok megkezdését.
A Gazprom amiatt kezdett a Déli Áramlat projekt tervezésébe, hogy diverzifikálja a gázexportot Európába. Az ügynek senki által ki nem mondott politikai és gazdasági vonatkozásai is vannak; abban az esetben ugyanis, ha az orosz gáz csak egy vagy két vezetékrendszeren keresztül jut el Európába, az egy-egy ország pozícióit olyan mértékben erősítheti, hogy az európai erőegyensúly felborulhat miatta. Az ukrán konfliktus során a Jobb Szektor azzal fenyegetőzött, hogy ha a kijevi kormány nem hajtja végre a követeléseit, szabotálni fogja az országon keresztülhaladó gázvezetékeket. Egy ilyen lépés egész Európa energiaellátását veszélyeztetné. A nem kellő mértékű diverzifikálás kormányok esetében is igen nagymértékű zsarolási potenciállal bír, az ukrán helyzet emiatt is kényes kérdés az európai országoknak. Kijev dönthet az Európába irányuló gáztranzit blokkolása mellett is, ha a kormányok hozzáállását nem tartja megfelelőnek. Mivel nincs tucatnyi alternatív útvonal, egyetlen szakasz kiesése is gondokat okozna az energiaellátásban. A Déli Áramlat megépítése egy ilyen eset megismétlődésének valószínűségét csökkenti.
A Gazprom a Déli Áramlatot a Fekete-tengeren, Dél- és Közép-Európán keresztül építi meg. Az első építési munkálatok 2012 decemberében kezdődtek, a gázszállítás megkezdése pedig 2015 végére várható. A hálózat várhatóan 2016-ra ér el Ausztriáig, teljes kapacitású működését pedig 2018-ban kezdi meg.


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/26/szerbia-meg-ev-vege-elott-megkezdi-deli-aramlat-epiteset