Az orosz védelmi miniszter indítványozta, hogy minden helyi kormányzó essen át egy katonai képzésen az alapvető logisztikai menedzsmenttel és mozgósítással kapcsolatosan, hogy birtokában legyenek a szükséges gyakorlati tapasztalatnak abban az esetben, ha egy nagy háború törne ki.
"Azt szeretnénk, ha a megválasztott is kinevezett helyi kormányzók, polgármesterek és más regionális vezetők kéthetes képzésnek lennének alávetve a Vezérkari Akadémián, ami a mozgósításra specializálódna, és mozgósítás idején saját régióik irányításának módjára." Szergej Sojgu - védelmi miniszter - elmondása szerint "ugyanez vonatkozik a szövetségi vezetőkre és a végrehajtó hatalom vezetőire". A miniszter hozzátette, hogy nem önkéntes programról van szó, az említett képzést elnöki rendelet fogja kötelezővé tenni.
Hídfő.net.ru | Szergej Sojgu
A védelmi miniszter a keleti régiókban tartott, Vosztok-2014 nevű hadgyakorlatot követően bejelentette, hogy a helyi kormányzók nem állnak készen egy háború megvívására, mert többen közülük a gyakorlat idején nem tudták kellő gyorsasággal elvégezni a tartalékosok mozgósítását.
A Kommerszant üzleti napilap egy meg nem nevezett vezérkari forrásra hivatkozva azt írta, "a helyi hatóságok gyakran nem értik meg a hadgyakorlatok fontosságát és a kisujjukat sem mozdítják a parancsok végrehajtására, egyszerűen azért, mert nem tudják, mit kellene tenniük és hogyan tegyék azt."
Vlagyimir Komojedov (Kommunista Párt), az alsóház védelmi bizottságának vezetője nyilatkozatában támogatta a védelmi miniszter kezdeményezését. "Oroszország nem Svájc vagy Franciaország. Egy nagy ország hatalmas területein a mozgósításnak különleges eljárásai vannak. A helyi vezetőknek - még ha fiatalok is - ismerniük kell ezeket az eljárásokat."
Nyár közepén a védelmi miniszter megszervezte és személyesen felügyelte több mint 400, magas politikai pozíciót betöltő személy tartalékos tiszti képzését. Az állami Duma 286 képviselője és 72 szenátor is részt vett a programban.
Orosz katonai szakértők szerint a NATO két éven belül nyílt katonai offenzívát kezdhet Oroszország ellen. Ennek célja az ország természeti kincseinek megszerzése, amire a nyugati gazdaságnak szüksége lenne a gazdasági növekedés fenntartásához. A nyugati médiában és a közéletben látható oroszellenes propaganda egy újabb nagy háború előszele, amivel a nyugati hatalmak démonizálják az újabb célpontot és felkészítik a lakosságot az újabb háború elfogadására.


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/26/ha-beket-akarsz-keszulj-haborura