Több ezren tüntettek Portugália fővárosában, Lisszabonban a kormány újabb megszorító intézkedései ellen. A portugál kormány ugyanis döntést hozott arról, hogy a válság idején beiktatott megszorításokat a 2015-ös költségvetésre is alkalmazzák - ami nem lenne indokolt, mert az ország már májusban kilépett a 78 milliárdos nemzetközi mentőöv programból, amire hivatkozva a megszorításokat elkezdték.
A megszorítások folytatása a kormánypropagandával sem összeegyeztethető, a portugál politikusok ugyanis előszeretettel hangoztatják, hogy már kilábaltak a recesszióból. Három éven át folytattak megszorításokat a válságra hivatkozva, és most, hogy a kormány szerint már nincsen válság, a megszorítások folytatódnak; csökkentenék a béreket, a nyugdíjakat és a segélyeket.
A közszféra dolgozói november 14-én kezdtek tüntetni Lisszabonban, a tervezett kiadáscsökkentések megtartása esetére nagyobb szakszervezeti megmozdulásokat helyeztek kilátásba.
Portugália gazdasága a globális pénzügyi válság idején jutott recesszióba, majd IMF-hitelt vettek fel és az Európai Unió is "mentőövet" adott a kormánynak, amiért cserébe Brüsszel által elvárt megszorító intézkedéseket kellett hozniuk, beleértve adóemeléseket is. Ugyan a "mentőöv" programjának már vége, a portugál kormány tovább folytatja a szociális háló leépítését.


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/26/portugaliaban-kiujulnak-tuntetesek