A Cseh Köztársaság elnöke, Milos Zeman a Cseh Rádió november 2.-i élő adásában a Pussy Riot liberál-feminista csoportosulást kritizálva olyan szavakba öntötte véleményét, amelyeknek használata bírálói szerint megengedhetetlen egy államelnök számára.
Zeman a csoportot a "szarházi" jelzővel titulálta, illetve a közérthetőség kedvéért szabatosan lefordította a Pussy Riot angol nyelvű szavakat azok cseh megfelelőire.
Prága liberál-atlantista körei, akik mind a kulturális, mind a politikai közéletben a legsűrűbb használói hasonlóan vulgáris kifejezéseknek, azonnal az elnök lemondását kezdték el követelni, majd két hét után, amíg a liberális cseh média napi szinten címlapon tartotta a témát (akárcsak az Index itthon az internetadó és korrupció miatti kitiltások ügyét) tüntetést szerveztek az ország két nagyvárosában.
A tüntetést a cseh rendszerváltoztatás, az un. bársonyos forradalom huszonötödik évfordulójának alkalmából, vasárnap megrendezésre kerülő állami szintű megemlékezések napjára szervezték meg a Facebookon keresztül. A liberális felforgató demonstrációra Prágában és Brnoban párezer embert sikerült mozgósítani, akik a szervezők felhívására piros lappal a kezükbe Milos Zeman elnök lemondását követelték, és oroszellenes szlogeneket skandáltak.

A szervezők által megfogalmazott nyilatkozat szerint Zeman, annak ellenére, hogy a választók többségi támogatásával egyetértésben tölti be az ország elnöki funkcióját, elárulta az államelnöki tisztséget, rossz munkát végez, és le kell mondania.
Tényleg ez lenne az indok? Csehország államfője nevén nevezi a dolgokat, egy belföldi rádióadásban, alapvetően kulturális kérdéskörben véleményt nyilvánít egy "szarházi", Oroszország területén alakult feminista bandával kapcsolatban, és a liberálisok máris lemondását követelik, mindezt kiegészítve az orosz politikai rendszer elleni rigmusokkal? Az okok eredendője egészen más. Mégpedig a Milos Zeman által irányított jelenlegi cseh vezetés kezdődő geopolitikai irányváltásának jelei.
Zeman az ukrajnai válság kirobbanása óta többször is élesen kritizálta az Oroszország ellen hozott gazdasági szankciókat. Továbbá kijelentette, hogy Csehországban nem lesznek NATO támaszpontok, még ideiglenes határozott időre szóló jelleggel sem. Számos alkalommal élesen bírálta a puccsal hatalomra jutott jelenlegi kijevi vezetést, melynek felelősségét a kelet-ukrajnai vérontásban többször kihangsúlyozta. Az ukrán helyzetről szóló legutóbbi nyilatkozata pedig egyenesen szentségtörésnek tűnik az atlantista oldal számára. Zeman ugyanis rámutatott, miszerint: "A legfontosabb, amit meg kell értenünk, hogy Ukrajnában polgárháború van. Ne álmodozzunk támogatásról (ie:Ukrajna támogatásáról), mert egy polgárháború során gazdasági támogatást nyújtani teljesen nonszensz. A polgárháborúba küldött akármilyen gazdasági segítség pénzkidobás. [...] fennáll az ukrán államcsőd veszélye. Kijev az összes általa adott rossz válasz következményéért másokat okol. Szüksége van arra, hogy ellenséget találjon, még ha valójában nincs is ellenség. Az államcsőd miatt is majd másokat okol."
Ha alaposan áttekintjük az elmúlt hetek magyarországi, csehországi, lengyelországi tüntetéseit, azokban kivétel nélkül egy közös vonás lelhető fel, ez pedig az oroszellenesség, a jelenlegi orosz politikai rendszer elleni jelszavak hangoztatása.
Tüntetés a NAV-elnök lemondása ellen - Orbán-Putyin karikatúrával
A szűk körű, a lakosság létszámához képest elenyésző létszámú csoportosulásokat mozgósító demonstrációk azonban két dolgot biztosan jeleznek a szóban forgó országokat illetően: Az USA hatalmi politikájának és az EU radikális atlantista szárnyának, valamint a soviniszta nacionalizmusnak a közép-európai országok lakossága körében olyan alacsony a támogatottsága, hogy egész százalékban is alig mérhető.
A fent említett két irányzat elemeit, a jobboldali nacionalista és radikális atlantista csoportokat felhasználva az USA célja pedig olyan erők politikai hatalomba ültetése, melyek lehetővé tennék Washington számára Közép-Kelet Európa akadálytalan felvonulási területté alakítását a NATO erőinek egy Oroszország elleni támadó háború kezdetéhez.

http://www.hidfo.net/2014/11/19/pragaban-kezdodik-az-arab-tavasz