Az elmúlt héten a koronaőrség tagjai az Országházban elhelyezett Szent Korona kimentését és más biztonságos helyre szállítását gyakorolták - értesült a Velvet.

Információink szerint először november 10-én mozgósította az egység operatív részlege a koronaőröket, majd a katonák parlamentbe érkezését követően azt modellezték, hogy milyen útvonalakon, hogyan lehet titokban, zökkenőmentesen, teljes biztonságban és sérülésmentesen kimenteni a koronát az Országházból. Onnan pedig milyen körülmények között tudják elszállítani az előre kijelölt biztonságos és védett helyre.

Az ország területén négy olyan rejtekhelyet alakítottak ki, ahová veszély esetén kell a koronát szállítani. Az egyik ilyen helyszín Nyugat-Magyarországon, egy Vas megyei kis településen található. A hétfőtől péntekig tartott gyakorlat során mind a négy titkos helyre rendben "megérkezett" a korona.

Az esetről a Honvédelmi Minisztréium sajtóosztályát is megkerestük, akik válaszukban megerősítették, hogy valóban kiképzési feladatokat láttak el a koronaőrség bizonyos tagjai, de ennek részleteire nem tértek ki, inkább az azt követő koszorúzásra koncetráltak:
Úgy tudjuk, múlt héten a koronaőrség tagjai az Országházban elhelyezett Szent Korona kimentését és más biztonságos helyre szállítását gyakorolták. Kérem, erősítse meg információinkat és tájékoztassanak a nyilvános részletekről.

Az elmúlt héten a koronaőrség kijelölt állománya az éves teljesítményértékeléshez szükséges kiképzési foglalkozásokat hajtotta végre Velem és Kőszeg térségében és annak zárásaként koszorúzott a velemi és a kőszegi önkormányzattal és az ottani polgárokkal a Szent Korona emlékhelyen.

Pontosan mikor volt a gyakorlat?

Múlt hét második felében és szombaton volt a koszorúzás. Tudósítás és képek a honvedelem. hu-n találhatóak.

Miért volt rá szükség? Hányan vettek részt a gyakorlatban?

A koronaőrség állományát minden évben a közszolgálati teljesítmény értékelés keretében fel kell mérni. Az állomány közel fele vett részt a múlt heti kiképzési foglalkozásokon, míg a koronaőrség másik fele, az Országházban lévő Szent Koronánál látott el szolgálatot a múlt héten.

Úgy tudjuk, az ország területén négy olyan rejtekhelyet alakítottak ki, ahová veszély esetén kell a koronát szállítani. Kérem, erősítsék meg információinkat.

Nem tudom megerősíteni az információikat.

- válaszolta a HM sajtóosztálya. az eseményről egyébként egy hosszú beszámoló is készült, melyben leírják, hogy a koronaőrök a Szent Korona menekítésének állomásain rótták le tiszteletüket.
Fotó: Wolfgang Kaehler

Koronaőrség

2011. május 30-a óta - 66 év után ismét - a Magyar Honvédség vigyázza a Szent Koronát. A katonák ezen a napon ünnepélyes keretek között vették át az ereklye őrzését az akkor még létező Köztársasági Őrezredtől az Országház kupolacsarnokában. A korona védelmét a Magyar Honvédség Támogató Dandárjának részeként a Honvéd Koronaőrség látja el. A feladatra 84 katonát vettek fel, a koronaőröket Szolnokon képezték ki.

Velvet