Négy embert őrizetbe vettek Hongkongban, miután tüntetők betörték a városi törvényhozás homlokzatának üvegfalát és összetűzésekre került sor a rendőrség és a választási reform kiszélesítéséért nyolcadik hete demonstrálók között. Az épületben szerda délelőttre tervezett üléseket, megbeszéléseket elhalasztották – jelentette a helyi online média.
Az összecsapások szerdára virradóra történtek a város Admiralty nevű kormányzati kerületében, ahol a bírósági végrehajtók rendőrségi támogatással kedden számottevő ellenállás nélkül felszámolták a területfoglalással tiltakozók állásait, sátraiktól, barikádjaiktól megtisztították a közterületek nagyobb részét.
A rendőrség külön közleményben ítélte el a történteket, közölték, hogy a törvényhozás épületkomplexumát több helyen érte támadás, a tüntetők vissza-visszatérően nyomás alatt tartották a rendőrségi kordont. Három rendőr megsebesült. Az őrizetbe vettek 18 és 24 év közöttiek, rongálásért és a rendőrök elleni támadás miatt kell felelniük.
A törvényhozás épülete elleni támadás több tucat többségében maszkos fiatal részvételével helyi idő szerint kedden este 10 órakor kezdődött, de szerdán reggel fél ötkor még mindig voltak, akik összecsaptak a rendőrökkel. Utóbbiak paprikasprayt és gumibotot használtak a tömegoszlatáshoz.
A tüntetést a Foglald el a központot! mozgalommal együtt szervező Diákszövetség főtitkára, Alex Csou szerdán reggel értelmetlennek nevezte az épület elleni támadást, de visszautasította, hogy a tüntetés felett már elveszítették volna az ellenőrzést. Mint mondta, ugyanakkor van még javítani való a cselekmények összehangolásán. Joshua Vong, egy másik ismert helyi diákvezető úgy vélte, a történtek veszélybe sodorhatnak más tüntetőket ezért az egymás biztonságáért érzett felelősségre figyelmeztetett.
A South China Morning Post című hongkongi napilap értesülései szerint a tüntetők által elfoglalt másik, mongkoki városrész felszabadításához legalább 3 ezer rendőrt mozgósítanak. A hatóságok ugyanis arra számítanak, hogy ott 100-200 ember fog szembeszegülni a közlekedési utak, közterületek sátraktól és útakadályoktól történő megtisztítását végzőkkel. A lépésre jogerős bírósági végzés nyomán kerül sor.
A hongkongi területfoglalók “szabad és nyílt” jelöltállítást szeretnének a 2007. évi kormányzóválasztáson, míg a különleges közigazgatási övezet alaptörvénye és a kínai törvényhozás vonatkozó határozata értelmében, bár első ízben mindenki szavazhat majd, a végső jelöltek személyét egy 1200 fős jelölőbizottság hagyja majd jóvá. Az úgynevezett “demokratikus reform” menetrendjében és tervezett kereteiben sem a helyi kormányzat, sem Peking nem kíván engedményeket tenni.
(MTI)
Bal-Rad komm: “…A hongkongi területfoglalók “szabad és nyílt” jelöltállítást szeretnének…” – azaz: az emerikaiak által megsúgott ötletekkel állnak elő egyfolytában. Röviden: fölforgatni a Kínai Népköztársaság alkotmányos rendjét, és társadalmi berendezkedését.
-És nem nyugszanak a hongkongí “majdanovcik”! Megdolgoznak a pénzükért! De – gyanítjuk – a megszokott amerikai szcenárió ott nem fog beválni!