Lesz újabb szankciós lista, de csak a hónap végén derül ki, hogy mely kelet-ukrajnai politikusokat sújt az Európai Unió beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással, erről döntöttek ma az EU külügyminiszterei többek között Szíjjártó is. Csak nehogy kihúzzuk a gyufát Putyinnál, mert a nagy medve figyel és nem felejt... Kelet-Ukrajnában a tűzszüneti megállapodás ellenére folytatódnak a harcok. Németország bejelentette, hogy mindaddig fenntartja az Oroszország elleni büntetőintézkedéseket, amíg szükség lesz rájuk. Az oroszbarát miliciák folyamatosan lövik az ukrán hadsereg által ellenőrzött donecki repülőteret. Ukrajna azt feltételezi, hogy a szeparatisták orosz segédlettel egy nagyobb hadműveletet készítenek elő.
A lázadók folytatják támadásaikat és tüzérségi akcióikat a terroristaelhárító erők ellen. Orosz csapatmozgásokról és erőátcsoportosításokról is értesültünk” – tájékoztatott az ukrán katonai és biztonsági szóvivő.
Korábban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ukrajnai megfigyelői arról számoltak be, hogy Oroszországból felségjelzés nélküli harci járművek érkeznek Ukrajnába, s ukrán ellenőrzés alatt lévő falvakat is támadás ért. Petro Porosenko felkészült a totális háborúra. Az ukrán elnök a Bild című német lapnak adott interjúban azt állította, hogy a hadsereg felkészültebb és jobban szervezett, mint a háború kitörésekor, az ország pedig élvezi az egész - nyugati - világ támogatását. A német kancellár megerősítette, hogy Oroszországot teszi felelőssé a válságért. Angela Merkel ausztráliai látogatásán feltette a kérdést, hogy a két világháború és a hidegháború után számított-e bárki is ilyen végkifejletre Európa szívében. Hozzátette, hogy szerinte a moszkvai vezetés Európa békés berendezkedését veszélyezteti.
Először is: politikai és gazdasági téren támogatjuk Ukrajnát. Másodsorban: továbbra is tárgyalni szeretnénk Oroszországgal a diplomáciai megoldásról. Harmadszor: addig és olyan mértékben tartjuk fenn a szankciókat, ameddig és amilyen mértékben szükség van rá – fogalmazott.
A kancellár nem zárta ki, hogy Oroszország Ukrajna után a Nyugat-Balkánra próbálja majd kiterjeszteni befolyását.


Gölöncsér Miklós