Több lengyel diplomatát is deportáltak Oroszországból, mert olyan tevékenységet folytattak, amely nem összeegyeztethető a pozícióval járó jogköreikkel. Korábban Lengyelország kiutasított több orosz diplomatát az országból, most az orosz külügyminisztérium részéről ez egy válaszlépésnek tekinthető: "Sajnálatos, hogy a lengyel hatóságok ehhez hasonló barátságtalan lépéseket tesznek. Orosz részről ennek megfelelő válaszlépéseket teszünk, számos lengyel diplomata már elhagyta országunk területét olyan tevékenységek miatt, melyek feladatköreikkel összeegyeztethetetlenek voltak."
Hídfő.net | Szergej LavrovSzergej Lavrov, orosz külügyminiszter
Lengyelország ugyanerre az indokra hivatkozva utasított ki orosz diplomatákat. Október közepén a lengyel média jelentései szerint a kormány kiutasított az ország területéről orosz diplomatákat és újságírókat. A Rzeczospolita újság ezt egy kémüggyel hozta összefüggésbe, amelynek során a lengyel hadsereg több tisztjét és ügyvédeket tartóztattak le, és Oroszországnak kémkedéssel vádoltak.
Október 24-én a lengyel hatóságok bejelentették, hogy betiltják Leonyid Sviridov, a RIA Novosztyi hírügynökség munkatársának Lengyelországban tartózkodását. Varsó nem indokolta meg ezt a döntést, és ez ügyben a meghallgatásokat november 26-ra halasztották.
Lengyelországban nemrég összecsapások zajlottak le a jobboldali szervezetek és a karhatalmi erők közt, miután a függetlenségi napi felvonuláson provokátorok csoportja kivált a tüntetők tömegéből és a rendezvényt biztosító rendőrökre támadt. Moszkva azzal vádolta Brüsszelt és Washingtont, hogy Lengyelországban is eszközként használja a jobboldali szervezeteket, ahogy Ukrajnában is a hatalom közelébe juttattak egy nemzetiszocialista szervezetet (Jobb Szektor).
Az utóbbi hetekben a nyugati országok diplomatái részéről valóban a pozícióikkal összeegyeztethetetlen, furcsa viselkedések figyelhetőek meg. André Goodfriend, az amerikai külügy budapesti, ideiglenes ügyvivője többek között részt vett egy kormányellenes tüntetésen, melynek során provokátorok behatoltak a kormánypárt székházába, amit az amerikai ideiglenes ügyvivő végignézett, a rendőri erők pedig átmenetileg tanácstalannak tűntek, és annak diplomáciai veszélyei miatt vonakodtak beavatkozni a rendbontók ellen.


http://www.hidfo.net/2014/11/17/furcsan-viselkednek-nyugati-diplomatak-ki-kellett-tiltani-oket