Hétfőn este tartották sok más helyszín mellett a Kossuth téren is a „Közfelháborodás napja” névre keresztelt demonstrációt. A magyar helyett uniós, amerikai, norvég és Che Guevara zászlók színesítették a tömeget, a kemény magot főként a baloldali törpepártok aktivistái és szimpatizánsai alkották, de sokan voltak olyanok is, akiknek csak tényleg elegük van mindenből. Volt még kereplőzés, pfujolás és némi kordonbontás is, thát minden, ami kell. A keménymag sokáig nem ment haza, és a rendőrökkel lökdösődtek, de végül kiszorították őket.

10672_289065904636759_5749814142643831295_n



BB__4801
Jó lenne, ha a tömeggyilkos, kommunista Che Guevara zászlóját is úgy tiltanák, mint a náci jelképeket!

A rendezvényt papíron civilek szervezték, azonban úgy tűnik ez nem teljesen igaz, a baloldali törpepártok ugyanis szépen rámozdultak az eseményre. Mindezt helyszíni tudósítónk is megerősítette, aki az általa 15-20 ezer főre saccolt tömegben összefutott az egykori SZDSZ-es, jelenleg a Liberális Pártot vezető Fodor Gáborral, és maroknyi csapatával, de feltűnt Bauer Tamás és Mécsi Imre is.
A pestisracok.hu időközben összegyűjtötte, hogy kik segédkeztek a tüntetés megszervezésében: Békéscsabán például Gyurcsány Ferenc egyik nagy rajongója a főszervező, míg Szegeden a Párbeszéd Magyarországért helyi szervezetének egyik tagja mozgósít. A brüsszeli tüntetés egyik szervezője nem is csinál titkot abból, mi a legfőbb vágya, mert közösségi oldalán „együtt Orbán ellen” képaláírással pózol a hazánk elleni kirohanásairól ismert Daniel Cohn-Bendittel, magyar szervezőtársa pedig az Izraelbe települt ex-gyurcsányista ügyvéd, Dániel Péter bejegyzéseit népszerűsíti…
A Kossuth téren tüntetők számos zászlót is magukkal hoztak: rendkívül nagy népszerűségnek örvendett az EU lobogó, melyből egy mértes példányt a parlament ablakába is kitűzött valaki (feltételezhetően egy szocialista, vagy DK-s politikus), a tömeg legnagyobb örömére. De lehet még látni norvég és amerikai illetve halálfejes zászlókat is. Kollégánk mindössze egy magyar zászlóval találkozott, de véleménye szerint formája alapján azt is az Erzsébet hídról lophatták. Beszámolója szerint a sárga mellényes rendezők a demonstrálóktól gyűjtöttek pénzt.

A legviccesebb figurája a rendezvénynek a szónokokat bemutató konferanszié volt, aki egy CCCP feliratú pólóban szapulta Putyint. Információink szerint a hétköznapokon amúgy előszeretettel öltözik Lenin-fiúnak is. A DK ifjúsági tagozatának elnöke, Szarvas Koppány Bendegúz pedig egy uniós zászlót lengetett a parlament talapzatán, ezzel is erősítve a rendezvény civil voltát...

Krasznahorkai Emma "dühös vagyok" című  káromkodást sem nélkülöző beszédében a politikusok mellett többek között a hittan és a kereszt miatt is fel van háborodva, ráadásul szerinte a rombolás is elfogadható, egy ilyen hatalom ellenében (2006 őszre mit mondanának? ), aki szerint amúgy "bassza meg" mondta igen velősen...

Felhangzott a diktátor-diktátor ám de ennek ellenére, senki nem tervezte műveleti területté alakítani és könnygázzal megszórni a területet. Az egyik színpadra lépő pedig azt ordította: "Kérjük Norvégiától ne hagyjon itt minket,  ria ria Norvégia!"

Az egyik szónok, Dabóczy Mihály a Parlament előtti teret megtöltő tömeg előtt azt mondta: "temetni" kell a régi rendszert, mégpedig úgy, hogy függetlenedni kell tőle. Olyan rendszert kell építeni, amely a csalókat üldözi, nem a szegényeket, olyan rendszert, amelyben "senkit nem hagyunk az út szélén" - mondt Egy középiskolai tanár, Nagy Emília "nemzeti konzultációt" kezdeményezett az oktatásról, amit szerinte azonnal le kell folytatni, "itt és most". Horváth András volt adóhatósági munkatárs a korrupció elleni fellépést sürgette.
A szervezők leléptek, a tömeg egy része nem akar hazamenni
A demonstráció végén a szervezők nemes egyszerűséggel leléptek, a tanácstalan, még mindig több ezres tömeg pedig farakasszemet néz a rendőrökkel. Azt mondják, hogy nem mennek haza.

Este nyolckor, miközben a főszervező az ATV-ben nyilatkozott, addig a magára hagyott tömeg a rendőrökkel lökdösődött a parlament lépcsőjén. A rendőrök már többször felszólították a jelenlévőket a távozásra. A helyzet 21:00-ig sem változott. Továbbra is tart az állóháború.
A Rendőrség beszámolója szerint senkit sem állítottak még elő, csupán négy hölgy rosszul lett, őket a rendőrök kísérték a mentőkhöz.
Fél tízkor előkerültek a könnygázpalackok, de egyelőre még nem használták őket, a két tábor továbbra is taszigálja egymást a lépcsőn. Ezzel párhuzamosan a tér másik oldalán is felálltak a rohamrendőrök.
Mintegy ezer fős keménymag maradt, őket körbezárták a rendőrök, akik legalább kétszer annyian vannak mint a demonstrálók.
Eset tízre elfáradtak a demonstrálók, folyamatosan oszlik a tömeg, itt már nem sok történés lesz. A Kossuth térből közben műveleti terület lett, és folyamatosan lépésről-lépésre szorítják ki a tüntetőket.
alfahir.hu