Az amerikai Recursion Ventures vállalat és az ukrán Centrenegro energetikai cég képviselői hétfőn tárgyalást tartottak, amin az amerikai fél felajánlotta, hogy szenet szállítanának Ukrajnába. Mindezt a Centrenegro közleményéből lehet tudni, miszerint már meg is kötötték az üzletet.

A vállalat, mely az ukrán hazai termelés mintegy 8%-ával rendelkezik, a közelmúltban vált ismertté egy korrupciós botrány kapcsán, melynek során szenet akartak szerezni Dél-Afrikából. A brit tulajdonú Steel Mont Trading vállalattal kötött szerződés szerint a britek nyomott áron 1 millió tonna szenet vesznek Dél-Afrikából, amit továbbértékesítenek Ukrajnának. A korrupciógyanú a továbbszállított szén gyanúsan magas ára miatt merült fel, az ukrán ellenzéki média kiemelten foglalkozott az esettel.
Most ugyanez a kérdés fennáll az amerikai vállalattal kapcsolatban is: a nyugati energetikai cégek ipari szinten kihasználják, hogy egy atlantista bábkormány van Ukrajna élén, ami mindent aláír nekik - bármekkora mennyiséget, bármekkora áron. Az előnytelen üzletnek az ukrán adófizetők látják kárát, míg a nyugati cég csillagászati haszonhoz jut, a korrupt atlantista politikus pedig jókora összegeket tesz zsebre a szerződések aláírásáért. Az ukrán sajtó kiemelten foglalkozik az üggyel, főleg, hogy arról részleteket nem lehet tudni. A közlemény szerint az üzletet megkötik, a tárgyalások előzetes szakaszában az amerikai fél vállalta, hogy az ukrán társadalom számára szükséges mennyiséget azonnal szállítja, de se az árat, se a szállítás konkrét feltételeit nem hozzák nyilvánosságra.

http://www.hidfo.net/2014/11/17/az-amerikaiak-jol-keresnek-az-ukran-korrupcion-megallapodtak-szenszallitasrol