A francia védelmi miniszter szerint még nem határozták meg a két Misztral helikopterhordozó hajó Oroszországnak leszállításának (eredetileg november 14-re ütemezett) időpontját. Jean-Yves Le Drian a nemzetgyűlésben felszólalva elmondta, hogy ez nem egy egyszerű döntés, "az államfő majd a megfelelő pillanatban fog határozni a hajók leszállításáról". Ha Franciaország nem teljesíti a szerződés feltételeit, hatalmas összegű büntetést kell fizetnie a szerződésszegés miatt. Ezt a francia költségvetés nem tudja fedezni, és mint kiderült, a NATO teljes évi költségvetése sem lenne elég arra, hogy kárpótolják Franciaországot a kifizetendő büntetésért. Az államfő emiatt azt fontolgathatja, hogy amikor bejelentik a hajók le nem szállítását Oroszországnak, honnan tudják majd előteremteni a szükséges forrásokat ahhoz, hogy a büntetést kifizessék.
Október 29-én még arról érkeztek hírek, hogy november 14-re kitűzték az átadás időpontját, és Dimitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes Franciaországba, a Saint-Nazaire hajógyárba érkezik majd az átadási ünnepélyre. Néhány napja azonban az orosz sajtóban felmerült az az értesülés, miszerint Rogozin nem utazik Franciaországba. Utóbb pedig a francia védelmi miniszter közleményéből kiderült, hogy egyáltalán nem is lesz átadási ünnepség, mivel egyelőre nem adják át a hajókat.

Moszkva és Párizs 1,6 milliárd dollár értékben kötött szerződése két Misztral típusú helikopterhordozó anyahajó gyártására vonatkozik. A 2011júniusában megkötött szerződés szerint az első hajót, a Vlagyivosztokot Oroszország 2014 október végéig kellett volna megkapja. Az átadást azonban elhalasztották, mert a francia kormányra fokozott nyomást helyezz az amerikai külpolitika, ami a közelgő, Oroszország elleni háború miatt el akarja kerülni az orosz flotta további megerősítését. A nyugati hatalmak az ukrán helyzet ürügyén felszólították Franciaországot, hogy bontsa a szerződést. Azt követően pedig Washington felszólította a NATO főtitkárát, hogy tegyen jobb ajánlatot a francia gyártónak és vegye meg az eredetileg Oroszország számára épített hajókat.
Dimitrij Rogozin az átadás késlekedése miatt kijelentette, hogy amennyiben nem kapják meg a hajókat a szerződésben rögzített feltételek szerint, Oroszország belföldön legyártja azok megfelelőjét, nyugati cégek bevonása nélkül. Ebben az esetben Franciaország szerződésszegésért az eredeti üzlet értékének dupláját, mintegy 3 milliárd dollár büntetést kellene fizessen, amit se a francia állami költségvetés, se a NATO költségvetés nem tudna állni.


http://www.hidfo.net/2014/11/13/franciaorszag-nato-eves-koltsegvetesenek-duplajat-kell-kifizesse-oroszorszagnak