Recep Tayyip Erdoğan török államfő tegnapi beszédében, Isztambulban újabb éles nyugatellenes kijelentéseket tett, jelezvén, hogy az ország külpolitikája várhatóan fordulatot vesz. Erdogan felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugat csak a Közel-Kelet természeti erőforrásaiban érdekelt, szándékosan gerjeszti a térségi konfliktusokat és kizárólagos haszonélvezője annak.
Az államfő felhívást intézett a térségi államokhoz, hogy az iszlám országok a nyugat részvétele nélkül, közös erővel kezdjék megoldani a térségi problémákat.
Hídfő.net.ru | Erdogan
"Higgyetek nekem, együtt, egységben megoldhatjuk a problémákat, a nyugat részvétele nélkül [...] őszintén mondom, csak az olaj, az arany, a gyémánt érdekli őket, és az iszlám világ olcsó munkaereje. [...] Konfliktusokat, harcokat gerjesztenek a Közel-keleten. Higgyétek el, nem szeretnek minket."
Beszédében elmondta, hogy a nyugatiak "barátnak tűnnek, de holtan akarnak látni minket. Holtan akarják látni a gyermekeinket."
Erdogan egy nappal azelőtti beszédében nyilvánosságra hozta, hogy az Amerikai Egyesült Államok nyomást gyakorol Törökországra, be akarják őket vonni a háborúba. Az államfő szerint az amerikaiak arra kényszerítenék, hogy a török hadsereg vonuljon be egy szíriai kurd városba, amit korábban elfoglaltak a terroristák. Erdogan csütörtökön feltette az Európában is aktuális kérdést: mit keresnek itt az amerikaiak, több mint 12 ezer kilométerre Amerikától?
A török kormány mindeddig egy igen kényes egyensúlyi politikát folytatott, akár az ukrán Azarov-kormány vagy az Orbán-kormány. Törökország hallgatólagosan, a színfalak mögött segédkezett Szíria destabilizálásában, a szíriai kormány szerint Törökország az idegen zsoldosok átutazó-központjává vált, a szír-török határ pedig mintha nem is létezne. A török kormány azonban - egyelőre úgy tűnik - nyíltan nem vállalja fel Washington csatlósának szerepét egy Szíria elleni háborúban. Annak a veszélye is fennáll ugyanis, hogy amennyiben a török hadsereg hadba lép az ISIS terrorszervezet ellen, a modern amerikai fegyverekkel felszerelt terroristák offenzívába kezdhetnek, és megbonthatják Törökország területi egységét.
Stenev D. Kelley, a CIA egy korábbi térségi "tanácsadója" szerint az amerikai titkosszolgálat képezte ki az ISIS sejteket Jordánia területén, és a szervezetnek jelenleg annyi a szerepe, hogy a jelenlétére hivatkozva az amerikai haderő beavatkozhasson a térségi országok területén.

http://www.hidfo.net.ru/2014/11/28/nyugat-holtan-akarja-latni-gyermekeinket-torok-allamfo