Bulgária nem engedélyezi, hogy az Amerikai Egyesült Államok haditechnikát helyezzen el az ország területén - ezt Rumen Nikolov vezérezredes, Bulgária védelmi minisztere jelentette be. A miniszter elmondta, hogy bármely esetben, bármilyen feltételek mellett, ha az USA tankokat vagy más páncélos haderőt kar elhelyezni az ország területén, egy karakteres nemet fognak mondani.
Hídfő.net.ru | Rumen NikolovAz új védelmi miniszter, júniusi beiktatásakor
Korábban az európai média Ben Hodges, az USA európai erőinek parancsnokát idézve terjesztette azt a hírt, miszerint a NATO 150 páncélozott harcjárművet helyez el a térségben, többek között Bulgária területén.
Rumen Nikolov bejelentése szerint az amerikaiak erről nem kérdezték meg a bolgár kormányt, az amerikai parancsnok olyan lépést kezel kész tényként, amiről nem volt politikai egyeztetés, de ha lett is volna, egyszerűen nemet mondanak rá.
Az Egyesült Államok korábban több esetben bizonyította, hogy az úgynevezett "szövetséges országokat" egyszerű terepasztalként kezeli, amin fel lehet vonulni az Oroszország elleni háborúra. A Csehországba, Lengyelországba folytatott átcsoportosításokat szintén úgy jelentette be az amerikai parancsnok, hogy arról az érintett ország államfője nem is tudott, jobb híján utólag adott egy nyilatkozatot, miszerint ő kérte a NATO-csapatokat valamiféle orosz veszély miatt.

http://www.hidfo.net.ru/2014/11/28/vedelmi-miniszter-bulgaria-nem-engedi-be-az-amerikai-tankokat