Hollandia központi bankja - a De Nederlandsche Bank - alig egy héttel ezelőtt bejelentette, hogy hazaszállíttatja aranytartaléka egy részét, összesen 612,5 tonna aranyat, aminek nagy részét mindeddig az Egyesült Államok területén őrizték. A bank hivatalos magyarázata szerint ezt annak érdekében teszik, hogy fokozzák az állampolgárok központi bankba vetett bizalmát, és egyúttal a tartalékok elosztását is kiegyensúlyozottabbá tegyék. A holland aranytartalékok most a következőképpen oszlanak meg: 31% Amszterdamban, 31% New York-ban, 20% Ottawában (Kanada) és 18% Londonban. A holland bank nem akarja az amerikai FED páncéltermeiben tárolni aranytartaléka nagy részét, és ez egy általános európai trenddé kezd válni.
Svájc november 30-án népszavazást tart "Mentsük meg a svájci aranyat" címmel, amin ha az igen válaszok lesznek többségben, Svájc Nemzeti Bankja az összes pénzügyi tartalékának 20%-át aranyra váltja, és hazaszállítja aranykészleteinek egészét valamennyi idegen országból (nem csak egy részét, hanem az aranykészletek 100%-át), elsőként az Egyesült Királyság és Kanada területéről.
Hídfő.net.ru | Svájci arany
Franciaország szintén becsatlakozik a kialakulóban lévő trendbe; Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezetője egy nyílt levelet fogalmazott meg a Banque de France vezetőjének, amiben felszólította az ország teljes aranykészletének hazaszállítására, valamint követelte a felülvizsgálatot - ami igen kényes kérdés, tekintve, hogy az aranykészletek egy része az amerikai FED páncéltermeiben van, és nem engednek be megfigyelőket még annak ellenőrzésére sem, hogy a készletek meglétét ellenőrizzék.
Németország korábban már kudarcot vallott, amikor azzal próbálkozott, hogy a FED raktáraiból visszakapja a saját aranyát. 2013-ban bejelentették, hogy több részletben hazaszállítják a teljes aranykészletet az Egyesült Államokból: a próbálkozás mindezidáig sikertelen volt, és idén nyáron a német kormány kénytelen volt bejelenteni, hogy 635 milliárd dollár értékű aranyat a FED páncéltermeiben hagy. Azt meg kell jegyezni, hogy mindezidáig egyetlen ország sem volt még, ami a FED-nél tárolta az aranyát, majd a teljes mennyiséget haza is tudta vinni. Németország aranytartalékainak egyharmadát tartja csak belföldön, 45%-a továbbra is New York-ban van, 13%-a Londonban, 11%-a pedig Franciaországban. Frankfurtban a teljes német aranytartalék 31%-át őrzik.
Látható azonban, hogy egyre több ország ismeri fel: csak az az arany van a birtokában, amit belföldön, a saját páncéltermeikben őriznek. A FED-nél tárolt aranyat kérésre sem kapják vissza, mert a hazaszállítás odáig húzódik, hogy előbb bukik meg a következő választáson az aranyat hazaszállítani akaró kormánypárt, mint hogy a FED visszaadja a teljes aranymennyiséget.

http://www.hidfo.net.ru/2014/11/28/fed-nem-adja-vissza-nemzetek-aranyat-egyre-tobb-orszag-probalkozik