Az orosz Állami Duma második olvasatra elfogadta a törvényt, ami javasolja, hogy tiltsák be minden, a második világháború során a nemzetiszocialistákkal együttműködő szervezet szimbólumait, valamint azon szervezetekét, melyek a nürnbergi ítéletet nem fogadják el.
A dokumentum különböző fokozatú büntetéseket javasol a szimbólumok nyilvános megjelenítéséért, árusítását pedig 50 ezer rubelig terjedő összegre büntetné. A szervezetek listáját kiegészítették azon szervezetekkel, melyek fasiszta szervezetekkel és mozgalmakkal együttműködnek, azok nemzetközi vagy külföldi képviseleteikkel kapcsolatot tartanak fenn.
A döntés kiterjed minden olyan szervezetre és mozgalomra, amely a nürnbergi perek ítéleteit elutasítja, vagy az arra alapozott nemzeti bíróság és haditörvényszék által hozott ítéleteket nem fogadja el. A fasiszta szervezetek szimbólumainak propagandacélú megjelenítését 1-2 ezer rubel összegre vagy 15 napi elzárással büntetnék magánszemélyek esetében, bejegyzett szervezet esetén ez 10-50 ezer rubel összeg lenne. Az ilyen szimbólumok gyártásáért és árusításáért 20-től 100 ezer rubelig terjedő büntetést szab a dokumentum.

Szergej Zeleznyak, az Állami Duma helyettes szóvivője a plenáris ülésen emlékeztette a jelen lévőket, hogy Oroszország jövőre ünnepli a Nagy Honvédő háború és a nemzetiszocialista Németország fölötti győzelem 70. évfordulóját. "Ennek ellenére Ukrajnában és számos más országban azt láthatjuk, hogy a fasizmus új erőre kap, és olyan háborús bűnösök zászlaját emelik a magasba, melyek állampolgárok tízmillióinak haláláért felelősek, még ha azt állami szintre emelt ideológiával is követték el."
Zeleznyak kifejtette, a törvényjavaslat célja, hogy Oroszország a nemzetközi antifasiszta mozgalmak középpontjává váljon, és ellensúlyt képezzen a radikális nacionalizmus terjedésével szemben, amely többek közt Ukrajnában az orosz többségű régiókban elkövetett etnikai tisztogatáshoz vezetett, a nyugati hatalmak támogatásával és számos "emberi jogi szervezet" bűnös hallgatása által övezve.



http://www.hidfo.net/2014/10/22/betiltjak-szelsojobboldali-szimbolumokat-oroszorszagban