Kurd "önkéntes" népi miliciákat tol maga előtt a cselszövő Nyugat

Az iraki kurd autonóm terület parlamentje szerdán jóváhagyta, hogy Törökország területén keresztül harcosokat küldjön az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezet által ostromolt szíriai Kobani város védelmére. A pesmergák szóvivője szerint számos kérdésről még nem született döntés, így nem tudni egyelőre, hogy pontosan mikor veszi kezdetét a beavatkozás és azt sem, hogy mekkora erőket fognak bevetni Szíriában. Egy iraki kurd tisztségviselő Twitter-üzenetben közölte, hogy a pesmerga egységeket nehézfegyverzettel felszerelve fogják Szíriába küldeni. A tájékoztatás szerint emellett a Kobanit védő harcosokat is fegyverekkel fogják ellátni.
A török határ közelében fekvő városban szemtanúk arról számoltak be, hogy éjszaka sok helybeli légszomjtól szenvedett, valamint több más olyan tünetet mutatott, amely vegyi fegyver bevetésekor szokott fellépni.


Az OSDH tájékoztatása szerint az IÁ fegyveresei éjjel ismét támadták a kurd védőket, és a városban több heves robbanás is volt. A Kobani keleti részén kitört harcokban legalább 30 terrorista és az YPG (Népvédelmi Egységek) 11 tagja vesztette életét. Ugyanakkor Ankara szerint hiba volt az Egyesült Államok részéről - talán nem is véletlenül, hiszen most úgyis mind a két oldal neki "dolgozik" - , hogy fegyvereket dobott le a várost védő kurdoknak, mivel a fegyverek egy része a dzsihadisták kezére került. Erről Recep Tayyip Erdogan török elnök beszélt, aki amiatt is aggodalmát fejezte ki, hogy a szíriai kurd fegyveres csapatoknak juttatott fegyverek a Törökország által terrorista szervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadócsoportot fogják erősíteni. Ismert, az amerikai légierő vasárnap több szállítmányt dobott le a részben már a radikális csoportosulás által ellenőrzött határváros közelében. Ez volt az első alkalom az Iszlám Állam elleni műveletekben, hogy fegyverrel látták el a kurdokat. Tegnap a szíriai légierő lelőtte az IÁ két harci repülőgépét a közel-keleti ország északi részén. Olyan gépekről van szó, amelyeket a szélsőségesek akkor zsákmányoltak a szíriai hadseregtől, amikor elfoglalták az Aleppótól keletre fekvő al-Dzsarra repülőteret. Ezekből a gépekből a szíriai hadsereg kettőt megsemmisített, a harmadik gép után pedig tovább kutat.


Gölöncsér Miklós összeállítása