Szergej Akszjonov krími vezető bejelentése szerint Kijev egy köbmétert sem fog kapni a Krím-félsziget gazdasági körzetében kitermelt földgázból. Október hónapig 1.1 milliárd köbméter gázt termeltek ki a félsziget melletti állomások, és az előrejelzések szerint év végére napi 6 millió köbméterre fokozzák a kitermelést. Kijev azonban nem részesülhet a többlettermelésből - a krími vezetésben még élesen él az emlék, hogy a kijevi junta szó nélkül elzárta a félszigetet ellátó vízvezetéket, és nyáron a legnagyobb kánikulában víz nélkül hagyta az egész Krím-félszigetet. Az orosz hadsereg műszaki alakulatai oldották meg a kérdést, és heteken belül megoldották a régió vízellátását.
Hídfő.net | Szergej Akszjonov
Akszjonov ráadásul arra is figyelmeztette Kijevet, hogy ne is próbálkozzanak szabotázs akciókkal, vagy katonai erővel fellépni a fúrótornyok ellen, mert mostantól az orosz haditengerészet járőrözik az Azovi-tengeren, és felügyeli a kutakat.
A kitermelést végző Csernomornyeftegaz vállalatnak vannak olyan fúrókútjai is, amelyek a Fekete-tenger olyan részén működnek, ami közelebb van Odesszához mint Krímhez, de a kitermelési jogok a céget illetik meg. Így különösen figyelmeztető jellegűek Akszjonov szavai, mivel az orosz hajók ezeket a kutakat is figyelni fogják. Erre már mozgósítottak tengeralattjáró vadász, illetve partiőr hajókat is.
Ellenben tegnap elvi megállapodás született Krím és a Donyecki Népi Köztársaság közt arról, hogy a DNK Krímtől vásárol és kap szenet a téli időszakra. Mivel Kijev előre jelezte, hogy nem tud szenet biztosítani a leszakadó területnek, ezért az új köztársaság kénytelen volt külső forrást keresni. Emellett Kijev már magának sem képes szenet biztosítani, amennyiben nem állapodik meg a DNK vezetésével. Ugyanis Ukrajna egyetlen erre alkalmas szénkirakó kikötője Mariupolban van. Márpedig a DNK hadserege nem oldotta fel Mariupol ostromát, ráadásul a keleti városfélen ásták be magukat, éppen ott, ahol a kikötők vannak. Amennyiben nem lesz megállapodás és béke a két fél közt, a milícia már bizonyította számtalan esetben, hogy képesek partközelbe került hajókat elsüllyeszteni. Egyetlen cég sem engedne ilyen övezetbe hajókat, főleg nem szénnel megrakottan.
Azonban ha itt nem fognak tudni szenet kirakodni (eddig ez volt Ukrajna fő szénbeszerzési útvonala) még súlyosabb gondok elé néz Kijev. Lengyelország felől a vasúti beszerzés rendkívül nehézkes a vasúti sínpálya különbségei miatt. Minden szállítmányt át kellene rakodni, és újra bevagonírozni. A legjárhatóbb út volt a kikötő, amely éppen ostrom alatt áll. Ami még ronthat a helyzeten, hogy előrejelzések szerint rendkívül hideg tél várható.
A kelet-Ukrajnával szemben felállított nehézfegyver minden valószínűség szerint hatásos lesz - az energetikai fegyver. A nyugat csak kábítószert, prostitúciót, káoszt és kizsákmányolást tud szabadság néven exportálni, szenet, gázt és olajat nem - az kell neki. Ukrajna pedig láthatóan kelet és nyugat közt lassan becsúszik két szék között a pad alá.

http://www.hidfo.net/2014/10/22/akszjonov-ukrajna-nem-kap-gazt-krim-felszigetrol