Előre megírt győzelmi jelentéseket ad a nyugati média, a hírek szerint ma kerülhet sor Donyeck térségében a döntő ütközetre, az ukrán fegyveres erők a város elleni átfogó offenzívára készülnek. Nyugati médiaforrások szerint az ukrán hadsereg létrehozott egy válaszvonalat és elvágta egymástól a luganszki- és donyecki köztársaságok területét. A helyi források ugyanakkor egyelőre az ukrán csapatok nagyarányú veszteségeiről számolnak be.
Tatjana Dvorjadkin, a Donyecki Népi Köztársaság elnökhelyettese ma bejelentette, hogy a Donyecktől 35 kilométerre található Ilovajszk melletti összecsapásban az ukrán hadsereg több mint 500 katonát veszített. A holttestek átvizsgálásakor kiderült, hogy közülük többen lett állampolgárok voltak.
Hétfőn az ukrán nemzetbiztonsági tanács szóvivője, Andrej Liszenko is elismerte, hogy az összecsapásban 568 embert vesztettek, emellett 2120 a sérültek száma.
A Nemzeti Gárda Azov zászlóaljában bizonyíthatóan lett állampolgárok szolgáltak, amit a Baltkom rádió is megerősített. A forrás szerint a milícia mindezt alátámasztó videofelvételekkel is rendelkezik. Mindazonáltal Lettország hatóságai egyelőre nem kommentálták az esetet.
A DNK hivatalos közleménye szerint a milícia visszaverte az ukrán offenzívát Ilovajszk térségében, az összecsapásban 9 páncélozott harcjárművet megsemmisítettek. Ezekből a hírekből úgy tűnik, hogy Donyeck városa körül még nem zárult be a gyűrű, a nyugati média előre megírt győzelmi jelentései megalapozatlanok.

Amerikai tankelhárító rakétát zsákmányolt a népi milícia

Mélyen az ellenség vonalai mögött, Izjom (Ukrajna) előtt a főúton támadtak meg egy konvojt a délkeleti milícia harcosai. A konvojt biztosító páncélozott járműveket kilőtték, majd össztüzet zúdítottak a konvoj négy teherautójára. A támadást senki nem élte túl, de számadatokról nincs jelentés. Arról azonban igen, hogy a milícia harcosai elkezdték felrobbantani a négy teherautót, amely lőszer utánpótlást szállított. A negyedik teherautóban érdekes szállítmányt találtak, amelyet nagyrészt sebtében kirakodtak (amennyi elvihető volt), a többit felrobbantották. A teherautó amerikai gyártmányú, a legmodernebb tankelhárító rakétát szállították, az FGM148 Javelin típusút.

A Javelin saját infrafejjel rendelkezik, kilövés után az ég felé indul el, majd megfelelő magasságban megfordul, és a kijelölt célpontra felülről zuhan rá. A harckocsik páncélzata általában itt a legvékonyabb. Először a líbiai terroristák, majd a szíriai kannibálok, most a kijevi junta alkalmazta. Az Egyesült Államok kormánya mindent támogat fegyverrel, ami az emberiség ellen, a rend és tisztaság ellen van.
A fegyvereket feltehetően a Harkov repülőterén három nappal ezelőtt leszállt NATO repülőgép hozta, mint katonai segítséget. Ezekkel a lőszerekkel és fegyverekkel már nem fognak szabadságharcosokat ölni. Sőt, a milícia köszöni azt a nagy adag elhárító fegyvert, amelyet zsákmányolt, - fel fogják használni.



Augusztus 7-én az újoroszországi felkelők elérték első győzelmüket egy negyedik generációs vadászrepülőgéppel szemben. A délutáni órákban lelőttek egy MiG-29-es vadászrepülőt, amely Jenakievó mellett zuhant le.

A MiG-29 védelmi eszközei jóval fejlettebbek, mint a Szu-25 vagy a Szu-24 repülőgépeké, amelyekből már jónéhányat lelőttek a milícia harcosai. A Szu-24 harmadik generációs repülőgép, és jobbára a hetvenes években már szolgálatban állt. A Szu-25 szintén elavult technika, nagy hőképe és régifajta radarképe miatt elég könnyű préda, annak ellenére, hogy a nyolcvanas években fejlesztették ki, jobbára már meglévő alkatrészekhez (a hajtómű például a MiG-21 hajtóműve). Kifejezetten tábori körülmények közé, puritán karbantartási lehetőségekhez tervezték, főként gyalogsági csöves elhárító fegyverek elleni védelemmel.
A MiG-29 egész más kaliberű repülőgép, és az, hogy sikerült lelőni, nagy előrelépést mutat a milícia légvédelmében. A pilótát elfogták.
http://www.hidfo.net/2014/08/11/ukrajna-lett-allampolgarok-nemzeti-garda-soraiban