Tejtermékek embargója
Dacian Ciolos, az EU Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Biztosa a bejelentés kapcsán kifejtette: „Az európai tejágazat ártrendjein már látszanak az orosz tilalom szektorra gyakorolt hatásai. Számos tagállam exportbevételétől esik el, így új értékesítési lehetőségeket kell találnunk. Az ágazatnak időre és segítségre van szüksége, hogy alkalmazkodjon, ezért célzott piaci támogatást hirdetünk meg – elsősorban a tejpor, vaj, és exportra szánt sajtok tekintetében –, melyet szükség esetén további intézkedések fognak követni.”

„A következő napokban fogom átadni a tagállamoknak, ill. az Európai Parlamentnek az első teljes értékű elemzést az orosz tilalom a legfőbb európai agrár-élelmiszeripari ágazatokra gyakorolt rövid- és középtávú hatásairól, valamint egy áttekintést a szakpolitikai lehetőségekről. Az uniós gazdák megnyugtatására szeretném ismét leszögezni, hogy amint a piac bizonytalanságának anyagi kockázatai megjelennek, a továbbiakban is használni fogjuk az új Közös Agrárpolitika (KAP) nyújtotta lehetőségeket a piac megelőző jellegű stabilizálása érdekében” –folytatta.

A Bizottság magánraktározási támogatást (PSA) fog biztosítani a vaj és a sovány tejpor vonatkozásában, hogy a 3-7 hónapos tárolás mindennapos költségeit magára vállalja. A végrehajtáshoz szükséges jogi lépés előzetes tervezetét a jövő héten nyújtják be a Bizottsághoz hivatalos szavazásra.

Bizonyos sajtok Oroszországba irányuló exportjának értékére való tekintettel (mely 2013-ban elérte az egy milliárd eurót) a bizottság szándékában áll kiterjeszteni ezen intézkedéseket a sajtokra is. A PSA sajtokra vonatkozó, illetve a beavatkozási periódus meghosszabbításával kapcsolatos előírásait a Delegált Törvények hivatottak szabályozni, melyeket a Bizottság a közeljövőben fogja felterjeszteni a Közös Agrárpolitika (KAP) tavalyi, rendkívüli piaci helyzetek kezelésére meghatározott szabályai szerint.
Háttér
A Magánraktározási Támogatás (PSA) egy előirányzott intézkedés vaj és sovány tejpor vonatkozásában, mely a Közös Agrárpolitika (KAP) keretén belül úgy szabályozza a piacot, hogy pénzügyi támogatással járul hozzá a termékek ideiglenes, 3-7 hónapig tartó tárolásához, és részben finanszírozza az ezzel járó költségek egy részét. Az érintett termékek továbbra is az egyes szereplők tulajdonában maradnak, ők a felelősek a majdani értékesítésért a tárolás befejeztével.

Tekintettel arra, hogy a KAP piacra vonatkozó, jelenlegi szabályozása kizárólag a vaj, a sovány tejpor és a származási helyük vagy földrajzi megjelölésük miatt oltalom alatt álló sajtok esetében irányoz elő kifizetést, rendkívüli intézkedéseket fognak kezdeményezni, hogy a különböző sajtok Oroszországba való exportját kiváltsák.

Az EU tejtermékeinek oroszországi kivitele tavaly elérte a 2,3 milliárd eurót, melyből legnagyobb részt sajtot (1 milliárd euró értékben), egyéb élelmiszer-készítményeket (470 millió euró), vajat és vajolajat (140 millió euró), friss tejtermékeket (100 millió euró), késztermékeket (90 millió euró), sovány tejport (70 millió euró) és tejsavóport (30 millió euró értékben) forgalmazott. A 25, Oroszországba sajtot exportáló tagállam közül a legnagyobb mennyiségben Hollandiából, Litvániából, Finnországból, Lengyelországból, Dániából, Németországból, Olaszországból, Franciaországból és Lettországból szállították a tejtermékeket.

A korábban zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó rendkívüli piacvédelmi intézkedések (összesen 157,7 millió euró értékben) után így a mai bejelentés értelmében a tejágazat is megkapja a szükséges közösségi támogatást.
Nemhiába, ez az egész bankár-EU profitéhes, rothadó világ még mindig azt hiszi, hogy pénzzel, támogatásokkal, kompenzációkkal be lehet tömni minden mesterségesen ütött rést a természetes dolgok pajzsán...
Tóth János - Hernád Völgye H.H.K