Ma délután elérték az orosz humanitárius segélyszállítmány konvojának első teherautói a Luganszki Népi Köztársaság területét - Litvánia azonnal inváziónak minősítette a segélyszállítmány érkezését, majd következett a bejelentés, miszerint emiatt ma 21 órakor rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa.
Petro Porosenko ukrán elnök az orosz konvoj Luganszkba érkezését a nemzetközi jog megsértésének nevezte, az Európai Unió pedig "nyílt határsértésnek" tekinti, hogy a humanitárius segélykonvoj a Nemzetközi Vöröskereszt kísérete és az ukrán hatóságok beleegyezése nélkül lépett be Luganszk területére. Igaz, az ukrán hatóságok korábban már hivatalosan is bejelentették, hogy a teherautók "csak sót és ivóvizet" szállítanak. Olekszandr Turcsinov emiatt még értetlenkedett is, egy felszólalásában kijelentette, hogy emiatt az orosz humanitáius segély nem jelent valós segítséget. A "csak só és víz" valamiért most mégis ENSZ BT rendkívüli ülésre adott okot.
Hídfő.net | Humanitárius agresszió
http://www.hidfo.net/2014/08/22/rendkivuli-ulest-tart-az-ensz-bt-humanitarius-hatarsertes-miatt




Ukrajnával kapcsolatos rövid hírek


Az orosz humanitárius segélyt szállító első teherautók pénteken behajtottak Ukrajna területére, és jelenleg Izvarino határátkelőhelyen tartózkodnak. Az első szállítmányok után váratlanul további 90 teherautó lépte át a határt, amit az ukránok közvetlen inváziónak minősítettek.

Megszólalt a Pentagon is

Eközben megszólalt a Pentagon képviselője is, aki hozzátette, az Egyesült Államok aggódik amiatt, hogy egy orosz konvoj indult Ukrajnába és felszólította Moszkvát, hogy azonnal hívja vissza. "Ez Ukrajna szuverenitásának és területi egységének megsértése" - mondta a Pentagon sajtófőnöke.

A NATO riasztó csapatösszevonásokat érzékelt

A NATO főtitkára közölte pénteken, hogy a szövetség riasztó orosz földi és légi csapatösszevonást észlelt Ukrajna szomszédságában. "Azt is láttuk, hogy nagy mennyiségű modern fegyverzetet, tankokat, páncélozott csapatszállítókat és tüzérséget küldtek a kelet-ukrajnai szeparatista csoportoknak" - közölte Anders Fogh Rasmussen egy brüsszeli nyilatkozatban. A főtitkár szerint Oroszország a nemzetközi erőfeszítések ellenére folytatja a válság kiterjesztését Kelet-Ukrajnában, és ez Moszkva még nagyobb elszigeteltségéhez vezet. Rasmussen elítélte "az úgynevezett" humanitárius konvoj belépését ukrán területre, ami "csak tovább mélyíti a válságot". Az ukrán hozzájárulás és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága részvétele nélküli belépés "Oroszország nemzetközi kötelezettségeinek súlyos megsértése" - hangoztatta. "Oroszország súlyosan megsértette a nemrég Berlinben és Genfben elfogadott megállapodásokat, és ismét megsértette Ukrajna szuverenitását" - szögezte le. Rasmussen feltette a kérdést, vajon mi a konvoj valódi célja: a civil lakosság támogatása vagy a szeparatisták ellátása? Felszólította Oroszországot, hogy ne tegyen újabb provokatív lépéseket, hagyja abba Ukrajna destabilizálását, hozzon valódi intézkedéseket a veszélyes helyzet megoldására, eközben tartsa teljes mértékben tiszteletben Ukrajna szuverenitását, területi egységét és a nemzetközi jogot".

Magyarország érdekei

* Az uniós szankciók sértik a magyar gazdaság érdekeit, a szankciókra adott orosz válasz magyar vállalkozásokat sodorhat, és sodor már bajba - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken egy budapesti díjátadón

Ukrajna nem mer fellépni az orosz konvojokkal szemben

Ukrajna nem fog erőszakot alkalmazni az orosz segélykonvojjal szemben, és szeretné elkerülni a provokációt - tette hozzá Nalivajcsenko, az ukrán biztonsági szolgálat vezetője. (Reuters) Hiszen alig van már hadrafogható futóbolond az oldalukon, mert már egyre többen vannak tisztában a valós elhallgatott veszteségekkel. A legtöbb ukrán átáll vagy leteszi a fegyvert, amikor lehetősége engedi. Nalivajcsenko, az ukrán biztonsági szolgálat vezetője a Reuters hírügynökség információi szerint közvetlen inváziónak nevezte Oroszország lépését, amely során a segélykonvoj az előzetes megállapodás ellenére engedély nélkül hatolt be Ukrajnába. Fokozódni látszik a feszültség az orosz segélyszállítmányok kapcsán. Ukrán kormányzati források szerint a segélynyújtás részeként 90 orosz teherautó lépte át az ukrán határt, azonban mindezt a Nemzetközi Vöröskereszt és az ukrán határőrök engedélye nélkül tették, amivel úgy néz ki, megszegték az előzetesen háromoldalúan elfogadott egyezményt Ukrajna, Oroszország és a Vöröskereszt között.

Valóban behajtottak Ukrajnába területére az orosz teherautók


Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni jelentése szerint az első járműoszlop 32 teherautóból állt, a délkelet-ukrajnai városok lakóinak szánt élelmiszerrel és közszükségleti cikkekkel. Előzőleg az orosz külügyminisztérium arról számolt be, hogy kimerült minden ürügy a több mint egy hete az orosz-ukrán határon állomásozó orosz konvoj késleltetésére, ezért elindították a járműveket. A Nemzetközi Vöröskereszt korábban azt közölte, minden érintett fél beleegyezése szükséges ahhoz, hogy a konvoj beléphessen az országba. A járműoszlopnak úgy kell haladnia célja felé, hogy a konfliktusban érintett felek közben nem tartják tiszteletben a fegyvernyugvásra tett ígéreteiket. Az összesen mintegy 1800 tonna rakományt - élelmiszert, vizet, gyógyszereket, hálózsákokat és áramfejlesztőket - szállító több mint 280 teherautó augusztus 12-én indult el az orosz főváros, Moszkva környékéről, két nap múlva érkezett az ukrán határ közelébe, s azóta a rosztovi területen várakozott. Oroszország az Ukrajna keleti részében kialakult humanitárius helyzetre való tekintettel augusztus elején az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt kezdeményezte, hogy nemzetközi küldetés keretében induljon orosz segély a régióba. Kijev korábban arra figyelmeztetett, hogy orosz erők a humanitárius segélynyújtás ürügyén benyomulhatnak Kelet-Ukrajnába.


Bíró Dalma összeállítása