2014. augusztus 22., péntek

Kína nem kapkod, – legyek után sem

Kina_MongoliaA Xinhua hírei hirtelen kommentálva
Kína szorosabbra zárja kapcsolatait Mongóliával.
A Kínai elnök, Xi üdvözli Mongóliát “Kína vasúti fejlesztés”-be történő belépése alkalmából. Ez egy közös fejlesztés a szomszédos országok között, melynek Kína teret ad és sokrétű lehetőségeket biztosít Mongóliának is. Erre a bejelentésre azon a kétnapos látogatáson került sor, melyet Xi tett Mongóliában, ahol közös nyilatkozatot, írtak alá a kétoldalú kapcsolatok felfrissítéséről
Lehet, hogy ez így önmagában csupán egy átlagos hírnek tűnik a többi között, ám annak fényében, hogy 11 év alatt most először látogatott kínai államfő Mongóliába, illetve Xi, 2013. márciusi hivatalba lépése óta második alkalommal tesz túrát melynek során külföldi országokba látogat, hogy stratégiai partnerségben állapodjon meg, úgy gondoljuk nagyobb jelentőséggel bír ez a hír, mint gondolnánk.
A stratégiai együttműködés része a vasút fejlesztésen túl az útépítés is, valamint a kereskedelmi kapcsolatok kiszélesítése is. Mongólia hatalmas, kiaknázatlan ásványi tartalék lehetőségeket kínál egyik legnagyobb kereskedelmi partnerének és befektetőjének cserében Kína modernizációs, pénzügyi, technológiai támogatást ajánl.
Érdemes észrevenni, hogy Kína e túrák során hosszú távú diplomáciai töltetű politikai stratégiáját valósítja meg, különös tekintettel a szomszédos országokra, ezen utazások során tető alá hozott kereskedelmi-, pénzügyi-, tudományos-, katonai, stb. megállapodások is ezt a politikai stratégiát erősítik. Ahogy Peking fogalmaz: “A közeli szomszéd jobb, mint egy távoli rokon.” A mostani Xi túra valószínű, hogy ennek ad ismét egy lökést. (a Mongol látogatását megelőzte a júliusi Dél-Koreai útja)
Ha Kína megélénkült kapcsolatépítő tevékenységét beleillesztjük a jelenleg folyó nemzetközi események, konfliktusok sorába, illetve Pekingnek az ezekben az ügyekben tanúsított reakcióit, olykor meglepő, érthetetlennek tűnő visszafogottságát hasonlítjuk össze, akkor ez az „ellentét”nagyon is világos célokra és logikus viselkedésre utal. Kínát nem szabad kihagyni a nagyképből sosem, mert kína kezében nyerő lapok vannak minek is kapkodna? Főként nem a legyek után, mint éles elméjű „a-mi-bölcs-vezérünk” mondta anno tán magára célozva…
Kína a vízummentes rendszer bővítését tervezi.
Kína 72 órás vízummentes ajánlat kiterjesztésével tervezi ösztönözni a külföldi turistákat. A leglátogatottabb városokban a politika már felkészült a fogadásukra. A külföldi látogatók ezeket a városokat részesítii előnyben: Peking, Shanghai, Guangzhou, Kunming, Chengdu, Chongqing, Shenyang, Dalian, Guilin és Xi’an. Kína reméli, hogy a tervezett rendszer és egyéb programok kiterjesztése, valamint a helyi idegenforgalmi hatóságok üzleti tanúsítványaival segít erősíteni a turizmust Ázsiából, Közép-Kelet Európából és Afrikából. Immár a külföldre utazó kínaiak száma mostanra jelentősen megnövekedett, most szeretnék elérni a Kínába érkezők számának ezzel azonos arányú növekedését. Afrika Kelet-Európa elég messze van Kínától az oda-vissza út, (ha csak nem szánunk rá több hetet), repülővel nem túl olcsó mulatság az ott tartózkodásnak pedig akár csak pár napra is szintén nem kicsik a költségei, ezért az elszegényedett kelet-európaiak nem igen fogják a remélt módon megsokszorozni a turisták számát. Turistának maradnak azok, akiknek eddig sem okozott problémát. Pedig bizonyosan sokkal többen látogatnák meg ezt ősi nagy birodalmat, ha tehetnék.
Öt szekta tag áll a bíróság előtt gyilkosságért
Kina_5_szektatagÖt „Quan-Neng-Shen” („Mindenható Isten”) szekta tagot állítottak bíróság elé szándékos emberölését Kelet-Kínában
Május 28-án Zhaoyuan városban egy nőt vertek halálra egy McDonald kijáratánál, mert nem volt hajlandó megadni a telefonszámát a toborozni próbáló szekta tagnak.
Az alperes és két rokona, valamint további három rokon erőszakos toborzása során eddig 92 embert ért inzultus.
A szektát már széles körben bírálták az Interneten, hogy megpróbálják összezavarni az embereket és kényszerrel toboroznak. Még egy kínai kék- Az ügyészek nyílt nyomozást folytatnak a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság (NDRC) egykori magas rangú tisztviselője ellen vesztegetés miatt.
Azt tudni kell, hogy a kínaiak a korrupciót az olyan legsúlyosabb bűncselekmények között tartják számon, mint a gyilkosság, kábítószer és hasonlók. Enek megfelelő szigorral is jutalmazzák. Nem ritka a halálos ítélek, amikor is rövid úton főbelövik a bűnösöket. Bizonyára feltűnt sokaknak, hogy ez homlok egyenes szemben áll a hazai gyakorlattal. Minél többet lop, minél korruptabb gazember, és minél magasabb „polcon” van a honi maffiózó annál biztosabb, hogy megússza! Lehet, h. Kína nem a legdemokratikusabb ország, és a szólásszabadság se jellemző, de legalább értékrendjét tekintve még mindig felette áll a magukat büszkén liberálisnak hirdető szabados demokráciáknak.
Xiao-Putuo-Island-Erhai-Lake
a kép csak illusztráció
Egyik napról a másikra
Az észak-kínai Shanxi tartománban található tó mely a kulturális világörökség része, egyik-napról a másikra eltűnt. Hipp-hopp kiszáradt, ám az okokról egyelőre fogalma sincs senkinek.
A helyi önkormányzat kérte a szakértőket, hogy vizsgálják meg a rejtélyt, segítsenek abban, hogy a tó a lehető leghamarabb a régi normális állapotába visszatérjen. A mintegy 24.000nm-es tó közepén egykoron a Ming dinasztia (1368-1644) templom épült. A tó még soha nem száradt ki.
Nyilvánossá tett dokumentumok szerint a helyi kormány szerint a víz elkezdett visszahúzódni július 10-én és a közepén kiszáradt. Most, a tó nem más, mint egy repedezett fenekű rengeteg döglött hallal körülvett kis pocsolya.
A netes találgatások szerint helyi emberek felügyelet nélküli fúrása lehet a tettes.
A víz iroda vezetője, Song Zhanxiang azt mondta “Lehet valami köze az aszályhoz, melyben a megye szenved”. “Az idei csapadékmennyiség mindössze 40 százaléka volt a tavalyinak.”
Kína északi része súlyos szárazság miatt szenvedett ezen a nyáron. Shanxi tartományban 54 folyó száradt ki, és 225 tározó majdnem üres.
Magyar ország bár víznagyhatalom, az utcai nyomos kutak számát mégis drasztikusan lecsökkentették, természetes ivóvízkútjaink nagy részét pedig idegen kézre adták a korrupt országfosztók, mi pedig vásárolhatjuk a saját vizünket a külföldi multiktól drágán, (amelybe, ha szerencsénk van nem tettek semmilyen szervezetidegen anyagot). Mert ebben a liberális szabados demokráciában ez is „normális”.

összeállította:
Szász Gerda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése