Mexikó megnyitja energiapiacát a magáncégek, köztük a külföldi nagyvállalatok előtt, az erről szóló törvényt a héten írta alá a mexikói elnök - tájékoztatta a mexikói nagykövetség a világot, elsősorban Oroszországnak üzenve ezzel az új amerikai hátszéllel. Mexikó jellemtelenné vált a Közép-Amerikát egyedül uraló térségben, dehát mit is várhatnánk egy mesterségesen legyengített - a drogháborúk miatt; gyakorlatilag egymást írtják ki külömböző csoportokat alkotva - országtól és kollaborációra hajlamos kormányától. Tehát már rég nem a tequiláról és a chilisbabról szól a Szombrérós szappanopera-gyár...

Népírtás; önjelöltek...

Enrique Pena Nieto a törvény kihirdetésekor kijelentette: az akadályokat, amelyek eddig gátolták, hogy - Mexikó gyorsított tempóban és fenntarthatóan fejlődjön -, most megszüntették. Hozzátette: a reform segítségével ki tudják termelni a kőolajat a mélyvízi területekről és jobban ki tudják használni a palagáztartalékokat, hogy olyan gázhoz jussanak, amellyel olcsóbb elektromos áramot tudnak termelni.

A mexikói kormány számításai szerint a reform nyomán 2018-ig évi 60 milliárd dollárral (14 ezer milliárd forint) nőhet a beruházások volumene a mexikói szénhidrogén-iparban, amely mintegy duplája a jelenleginek - jelentette a Reuters hírügynökség.



A 76 éven át "szent tehénnek" tartott, állami monopóliumként kezelt energiapiac megnyitása előtt álló alkotmányjogi akadályokat még múlt év decemberében, alkotmánymódosítással hárította el a mexikói kongresszus. Innentől végetek van.
A most elfogadott törvénycsomag értelmében az olajkitermelésért eddig egyedül felelős állami olajvállalat, a Pemex és a mexikói villamosenergia szolgáltató, a CFE magáncégekkel is szerződést köthet jövőbeli beruházásokra. Több nemzetközi olajipari nagyvállalat, mint a Royal Dutch Shell és az ExxonMobil is figyelemmel kísérte a törvényalkotási folyamatot és bizakodóan nyilatkoztak a Mexikóban megnyíló új lehetőségekről.

A mexikói gazdaság tavaly 1,1 százalékkal bővült, részben a magánbefektetések elmaradása miatt, aminek a fő oka az országban alkalmazott magas adókulcsok voltak. Idén 2,5 százalékkal növekszik Mexikó hazai összterméke (GDP) a fizetett elemzők szerint.

Gölöncsér Miklós