Több, Magyarországon működő bank osztályzatait rontotta le tegnap a Moody's Investors Service hitelminősítő intézet, arra hivatkozva, hogy a devizahitelek ügyében hozott intézkedések növelik a veszteségek kockázatát, csökkentik a fizetőképességet.
Az osztályzatrontások egyelőre az FHB és az Erste Bank Hungary besorolásaira vonatkoznak. A Moody's szerint a devizahitelek ügyében elfogadott jogszabályok növelik a veszteségek kockázatát. Az értékelés alapján a magyarországi politika mindinkább kiszámíthatatlanná válik, ami elsősorban ezekre a pénzintézetekre an hatással, mert ezeknek legalacsonyabb a profitja, valamint kisebb alaptőkével rendelkeznek, emiatt a ráterhelt költségeket is kevésbé bírják.
A Moody's becslései szerint az Erste Bank Hungary esetében fizetésképtelenség állhat elő és tőkésítés válhat szükségessé. Emelett azt valószínűsítik, hogy tovább folytatódik a bankrendszerrel szemben a kiszámíthatatlan kormánypolitika.
Nem a Moody's az első hitelminősítő, ami a magyarországi bankok fizetésképtelenségét vetíti előre. A Fitch Ratings a devizahitelek kapcsán hozott törvényekről közölt elemzésében előrevetítette, hogy újabb tőkésítés válhat szükségessé a magyarországi bankok külföldi anyabankjai részéről. A Fitch Ratings szintén bejelentette, hogy a közeljövőben felülvizsgálja a magyarországi bankokra érvényben tartott minősítéseit.
Ugyanakkor azt is tudni lehet, hogy a leminősítések mögött egyáltalán nem a bankok valós anyagi hátterének kedvezőtlen alakulása áll. A Fidesz "keleti nyitását", a keleti hatalmi struktúrába történő hatalomátmentés kísérletét aggodalommal figyelik a radikális atlantista csoportok. Az országgyűlési választásokat követően londoni pénzügyi érdekeltségek elkezdték sulykolni, hogy a kormány nem fogja tudni tartani a 3%-os költségvetési hiánycélt, kénytelen lesz megszorító intézkedéseket hozni és a magyar bankszektor újabb válságba juthat. Ugyanekkor a Magyarországon jelenlévő főbb amerikai befektetők egy ősszel bekövetkező magyar államcsőddel kezdtek számolni.
Akkor előrevetítettük, hogy a közeljövőben egy leminősítési hullámmal összehangolt pénzügyi művelet veszi kezdetét Magyarország ellen, melynek során a nyugati érdekeltségek megpróbálják bedönteni a magyar bankrendszert. Eközben a nyugati pénzügyi körök a kormány anyagi mozgásterének csökkentésére törekszenek, hogy ne legyen tartható a 3%-os hiánycél és Brüsszel újraindíthassa hazánk ellen a túlzottdeficit-eljárást. Ez esetben Magyarország jelentős brüsszeli pénzektől esne el, és elkerülhetetlenné válnak a megszorító intézkedések. A kormány kénytelen lesz leállítani olyan programokat, melyek profitot nem hoznak, ugyanakkor a kormánypárt szavazóbázisát növelik és jelentős költségvetési forrásokat emésztenek fel.
A kormánypártot népszerűsítő intézkedések leállítása pedig a Fidesz támogatottságának megroppanását eredményezi. A közmunkaprogram leállításával előtérbe kerülő tömeges munkanélküliség elegendő mozgósítható tömegbázist ad a kormányellenes ellenzéknek, amit a radikális atlantisták előrehozott választások kiköveteléséhez akarnak felhasználni.


http://www.hidfo.net/2014/08/13/tamadjak-magyar-bankszektort-eldordult-figyelmezteto-loves