Sokan külföldi, jellemzőn osztrák pénzintézeteknél vettek fel devizahitelt. Olyanoknál, melyek nem végeznek semmiféle tevékenységet Magyarországon és nincsenek nálunk fiókjaik. Ezekben az ügyekben nem függesztik fel a végrehajtásokat – mondta a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara alelnöke. Császti Ferenc a közrádióban arról is beszélt, hogy a devizahiteles-törvény értelmében a banknak fedezetül felajánlott ingatlant nem árvereztetheti el a végrehajtó, de egyéb ingatlant igen. Szólt arról is: a végrehajtó csak az adós saját kérésére vonhatja vissza a munkabérletiltást a bajba jutott devizahiteles elleni eljárásban.

Nem lehet leállítani a végrehajtásokat azokban a devizahiteles ügyekben, melyekben a fogyasztói kölcsönt nem Magyarország területén működő pénzintézetektől vették fel – jelentette ki Császti Ferenc, a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara alelnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Mint mondta: ezen esetekben magyar állampolgároknak hiteleztek külföldi, jellemzően osztrák pénzintézetek. Azoknál van ez, akik Grazba mentek hitelt felvenni – fogalmazott.

A kamara nemrég közleményben hívta fel a végrehajtók figyelmét arra, hogy ezekben az ügyekben eljárhatnak, egy nemrég hozott törvény csak a Magyarországon folyósított hitelek kapcsán foganatosított végrehajtási cselekményeket függesztette fel. Ezekben az esetekben is vannak azonban kivételek: ha a törvény hatálybalépése előtt ingatlanértékesítésre került sor, akkor az ezzel kapcsolatos jogorvoslati eljárásokat le kell folytatni, az ingatlant birtokba kell adni, intézkedni kell az átírás felől. Ezen kívül azonban többet a végrehajtó nem tehet, például a pénzt sem utalhatja ki – mondta Császti Ferenc.

Hozzátette: ez a szabály nem akadálya annak, hogy az adós rendezze a tartozását. Ha megegyeznek a bankkal, vagy a követeléskezelővel, akkor a végrehajtó az adósság kiegyenlítésével kapcsolatos intézkedéseket – például a végrehajtási jog törlése – megteheti.

Hangsúlyozta: azt az ingatlant, amit a devizaadós fedezetként felajánlott, nem lehet értékesíteni, az összes többit azonban igen.

Elmondta azt is: ha korábban elkezdtek a devizaadós fizetéséből letiltani, akkor azt csak úgy lehet leállítani, ha az érintett kéri.

A jogértelmezési problémák miatt a végrehajtói kamara szeptemberben javaslatcsomagot nyújt be az Országgyűlésnek – jegyezte meg Császti Ferenc.
(Hiradó)