Lényege
A rendszert, amely unlimited life-fal vértezi fel az izraeli tankokat, úgy hívják, hogy Trophy, és éppen ezekben a napokban tesztelik először éles körülmények között. Az alábbi videó szerint elég meggyőző hatékonysággal.

A Merkara IV típusú tankra a Gázai övezetben lőttek rá vállról indítható rakétával, ráadásul rögtön kétszer egymás után, de a tank elhárító rendszere tette a dolgát, és még a becsapódás előtt megsemmisítette a közeledő lövedékeket.
Az RPG-k, tankok, de még levegő-föld rakéták ellen is védelmet nyújtó Trophy működési elve leginkább a zsidókat védő Vaskupolához hasonlít: a rendszer a tankon elhelyezett radarok jelzései alapján kiszámolja a lövedék röppályáját, és egy sörétes lövedékhez hasonló töltettel még a becsapódás előtt semlegesíti azt. Túljárni az eszén szinte lehetetlen, hiszen amellett, hogy hajszálpontosan céloz, a másodperc törtrésze alatt képes reagálni a közelgő veszélyre.


A július 8. óta tartó Erős Szikla hadművelet a rendszer éles tesztjének is tekinthető, és úgy néz ki, hogy elég jól vizsgázik, hiszen az Izraeli Védelmi Erők szerint a Trophy eddig nem kevesebb, mint öt izraeli harckocsira kilőtt rakétát semmisített meg még a becsapódás előtt.
A Vaskupola
Az izraeli rakétavédelmi rendszer az egyik legfejlettebb haditechnikai eszköz, amely 90%-os hatékonysággal semlegesíti a Gázai övezetből az izraeli lakott területek felé kilőtt rakétákat. A Vaskupola névre keresztelt rendszer egészen elképesztő látványt nyújt működés közben.


A videók élvezeti értékéhez sokat hozzáad, ha tudjuk, hogy egy ilyen rakéta ára ötvenezer dollár, vagyis nagyjából annyiba kerül, mint egy átlagos pesti lakás vagy egy jobb luxusautó. A rendszerről további érdekes adatokat ebből a videóból tudhatsz meg:
  • Az Egyesült Államokkal közösen fejlesztett rendszer eddig mintegy egymilliárd dollárjába került Izraelnek, amihez az USA csak az idei évben további 235 millió dollárral járult hozzá
  • A rendszer összesen hét kilövőállásból áll, amelyet az ország különböző pontjain állítottak fel
  • A három méter hosszú és 11 kilogrammnyi robbanóanyaggal felszerelt rakéták hatótávolsága típustól függően akár 70 kilométer is lehet, tehát a rakétapajzs mára lényegében az ország teljes területét lefedi
  • Izrael szerint a Vaskupola 90%-os hatékonysággal semlegesíti a Gázai övezetből kilőtt rakétákat. Ilyen az, amikor nem:
Persze a másik oldalon sem jobb a helyzet, hiszen Izrael meg “válaszcsapás” címszó alatt Palesztinát bombázza napi rendszerességgel, és nekik még rakétaelhárító pajzsuk sincs, ami megvédené őket.

Bíró Dalma