Bevezeti a halálbüntetést az Ukrajnából kiszakadó Donyecki Népi Köztársaság a súlyos bűncselekményeket elkövetők esetében, - áll a donyecki sajtó közleményében. A Donyecki Népi Köztársaság minisztertanácsának első ülésén elfogadták a haditörvényszékre vonatkozó új szabályozást, valamint a halálbüntetés bevezetéséről is végleges döntés született.
Az új haditörvényszék egy kétlépcsős rendszer szerint működik; felső szintje a bíróság katonai tanácsa, ami a szolgálati idő alatt, katonai személyzet által elkövetett bűncselekményekkel foglalkozik. A katonai törvényszék a zászlóaljak és magasabb szintű egységek parancsnokai felett ítélkezik, amitől azt remélik, hogy a dél-keleti régiókban szervezetten fosztogató ukrán csapatok ellen nyújt majd jogi eszközt a kormány számára.
Alexander Karaman miniszterelnök-helyettes elmondása szerint amint vége a háborúnak, a nép dönthet majd a halálbüntetés intézményének eltörléséről vagy megtartásáról. A háború ideje alatt azonban a halálbüntetés mindvégig érvényben lesz. Az egykori ukrán hadseregnek számos olyan alakulata van, amely a kijevi junta parancsait már nem követi, de az oroszok előtt sem hajlandó letenni a fegyvert. Ehelyett szervezetten fosztogatnak és bűntetteket hajtanak végre civilek ellen a városok környékén kisebb falvakban, ahol úgy remélik, hogy kevésbé ütköznek ellenállásba.
Hídfő.net | Ukrán katonák vodkát keresnekHarkov elfoglalása után - az ukrán katonák gyakran a civilektől szereznének vodkát és élelmiszert
Az ilyen csoportok vezetőire nyilvános halálbüntetés vár, hogy annak elrettentő erejével megakadályozzák a kieső helyeken lévő, elzárt területeken az anarchikus állapotok kialakulását.


http://www.hidfo.net/2014/08/18/donyeckben-bevezetik-halalbuntetest