2014. július 4., péntek

Ukrajna helyett Kis-Oroszországot fognak mondani az orosz politikusok

Az orosz Állami Duma egy képviselője javaslatot nyújtott be arra vonatkozóan, hogy a modern Ukrajnára a továbbiakban hivatalos megnevezésként is a Kis-Oroszország nevet használják.
A képviselő elmondta, már a XIV. századtól általánosan használatban volt a Kis-Oroszország elnevezés, ami egészen az 1917-es októberi forradalomig így volt. Egyben kifejtette azt is, hogy az Ukrajna elnevezés csak 1917 októbere után jelent meg, vagyis egyértelműen a bolsevik politikához köthető. Innentől számítható az a folyamat, hogy a korábban általánosan használt "Kis-Oroszország" kifejezés pejoratív jelzőként kezdett megjelenni a köznyelvben, aminek az ukrán nemzet megteremtésének mesterséges ideája miatt volt jelentősége. A javaslatot benyújtó Mihail Degtyarev szerint az Ukrajna megnevezésnek pusztán identitásépítő jellege van, aminek célja egyben a Kis-Oroszországhoz tartozó orosz lakosság "kisorosz" identitásának megsemmisítése is célja volt.
Hídfő.net | Mihail Degtyarev
Az orosz nyelvész közösségek kifejezett kéréssel fordultak a politikushoz annak kapcsán, hogy a két elnevezés köznyelvben használatának "egyenlő tónusát" állítsák helyre azzal, hogy a belpolitikában aktívan Kis-Oroszországként hivatkoznak Ukrajnára. Degtyarev ezzel egyidőben felhívást tett közé valamennyi politikushoz és újságíróhoz, hogy vegyék vissza a kifejezés használatát a mindennapokba.

http://www.hidfo.net/2014/07/04/ukrajna-helyett-kis-oroszorszagot-fognak-mondani-az-orosz-politikusok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése