2014. július 4., péntek

Blokád lesz! Félpályás! Tejes!

Az olcsó külföldi tej ellen tüntetnek a gazdák jövő kedden. Számításaik szerint 14 milliárd forintos kár éri őket. Szerintük a kormány szabályozással is tudna rajtuk segíteni.
Tüntetést szervez a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSZSZT) Demonstrációs bizottsága több településen is július 8-án. Jövő kedden Nyíregyházán, Ebesen, Pécsett, Nagytarcsán és Budaörsön félpályás útlezárást tartanak reggel hét órától délután négy óráig mezőgazdasági munkagépekkel.
Hegedűs Imre, a bizottság vezetője, a TSZSZT egyik alapító tagjának, a Bicske Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt.-nek a vezérigazgatója elmondta: a termelők a fogyasztókat és a kereskedőket szeretnék arra inteni, hogy a magyar árukat részesítsék előnyben. A bizottság elvárja azt is, hogy a kormány puszta erkölcsi támogatás helyett szigorúbb piacszabályozó intézkedésekkel vessen gátat az import aránytalanul nagy mennyiségű forgalmazásának.
A terméktanács információi szerint az importdömping miatt a magyar feldolgozóknál az elmúlt hónapokban nagy mennyiségű eladatlan árukészlet halmozódott fel, így kénytelenek a nyers tej felvásárlási árát csökkenteni. A testület számításai szerint a tej kilogrammonként 10 forintos árcsökkenése éves viszonylatban 14 milliárd forint kárt okoz a magyar tejtermelőknek, és ugyanennyit a feldolgozóiparnak.
A tejtermelők néhány napja a Coop üzletláncot nevezték meg az adóhivatal számára, mint ahol gyanúsan sok az import tej.
(vs)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése