2014. július 14., hétfő

Merkelnek önként le kell mondania

Angela Merkel német kancellár visszavonulásáról ír a német média - a Der Spiegel információi szerint a kancellár még azelőtt lemond és visszavonul a politikából, hogy újabb választásokat tartanának. A lap kormányközi forrásokra hivatkozva közölte értesüléseit, hozzátéve, hogy a kabinet és a párt is tisztában van Merkel visszavonulásával, mert azt korábban már többször is bejelentette zártkörű rendezvényeken. Visszavonulását azzal magyarázzák, hogy nem akarja megvárni az esetleges választási vereséget, illetve, hogy a párton belül leváltsák. Arról is információkat kapott a Der Spiegel, hogy Merkelt Ursula von der Leyen külügyminiszter válthatja a poszton, ami egyben azt is biztosítaná, hogy Németország stabilan a korábbi irányvonalat kövesse.
Nem teljesen egyértelmű, hogy mi vezet a kancellár lemondásához, annyi azonban bizonyos, hogy köze nincs valamiféle önkéntes visszavonuláshoz. Annak is nagy a valószínűsége, hogy Merkel maga is a sajtóból értesült arról, hogy önként le fog mondani.
Hídfő.net | Merkel önként lemondatása
A főkancellár ugyanis az utóbbi időben nyíltan szembement a Washington által diktált intézkedésekkel. Kétség nem férhet ahhoz, hogy Németország amerikai kollaboráns szerepe mindeddig jelentősen nem sérült, de a nyilvánosság előtt Merkel megkérdőjelezte a transzatlanti szabadkereskedelmi övezet létrehozásának szükségszerű voltát, valamint több alkalommal is eltért a Washingtonban tett fogadalmaktól. Nem egy alkalommal Merkel Washingtonban még azt nyilatkozta, hogy Németország támogatja az Oroszország ellen bevezetett szankciókat, majd a hazai üzleti körökkel folytatott "beszélgetéseket" követően ennek ellenkezőjét tette. Merkel alkalmatlanná vált arra a szerepre, hogy Washington agresszív oroszellenes bábja legyen Európa vezető gazdaságának élén, így önkéntesen le kell mondania. Az utóbbi hetekben Németország CIA általi ellenőrzéséről is elkezdtek nyilvánosságra jutni az információk, vagyis valamelyik érdekkör a német társadalom nyugat elleni hangolását fokozni kezdte.
Merkel "önként lemondása" így azt vetíti előre, hogy a német politikai elitben igen alapos tisztogatás várható, létrejött ugyanis a törésvonal az amerikai kollaboráns, és a saját üzleti érdekei miatt az oroszokkal békés együttműködésre törekvő érdekcsoportok közt. A közeljövőben ez a teljes politikai berendezkedést is boríthatja.

http://www.hidfo.net/2014/07/14/merkelnek-onkent-le-kell-mondania

Angela Merkel német kancellár egy televíziós interjúban beszélve közvetetten cáfolta a sajtóértesüléseket, miszerint önként le akarna mondani még a következő választások előtt. A ZDF közszolgálati televízióban sugárzott interjúban elmondta, hogy ezt a törvényhozási ciklust rendesen végig akarja dolgozni kancellárként. Ez az interjú egy a nyilvánosság segítségével szerzett biztosítéknak is tekinthető. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a kancellárra valamiféle nyomásgyakorlás nehezedik, hogy mondjon le posztjáról. Ez a nyomásgyakorlás olyan érdekkör részéről történik, aminek a Der Spiegel részben vagy egészben szócsövének tekinthető. A Der Spiegel vasárnap ugyanis azt írta, Merkel nem akarja megvárni, hogy választási vereség vagy párton belüli zendülés miatt veszítse el a kancellári tisztséget, és ezért a 2017 őszéig tartó ciklus vége előtt lemondhat.
Hídfő.net | Angela Merkel
Angela Merkel nyilatkozata ezt követően kifejezi a nyilvánosság felé, hogy nem áll szándékában lemondani. Fontos az emlékezetünkbe vésni ezt a nyilatkozatot, mert a közeljövőben feltehetően vagy lemond a kancellár a nyomásgyakorlás hatására, vagy általános elégedetlenség fog kezdődni, ami követelni fogja a lemondását. Feltehetőleg a Merkel lemondatását követelő érdekközösség most tart annál a fázisnál, hogy személyes kompromittáló információk nyilvánosságra hozásával zsarolja a kancellárt, esetleg durvább módszerekhez folyamodnak. Nyugati politikusok esetében nem nehéz olyan információt előhozni, aminek hatására a tömeg követelni fogja a célszemély lemondását, ha az önként nem vállalja a poszt elhagyását - hiszen az ilyen információk megléte előfeltétele a vezető pozícióik vállalásának. Angela Merkel valamilyen irányban kegyvesztetté vált, - vagy az atlantisták, vagy a kelet felé békés üzleti kapcsolatokra törekvő gazdasági körök számára nemkívánatos személlyé lett, akinek vezető pozíciója aligha fogja kitölteni a teljes ciklust.
http://www.hidfo.net/2014/07/14/merkel-nem-akar-onkent-lemondani

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése