2014. július 31., csütörtök

Heves esőzések Romániában

Több száz falut kellett kiüríteni Romániában a heves esőzések és az áradások miatt.
arviz romania
Fotó: mno.hu
Horvátországban a vihar miatt tegnap leállt a légiforgalom is. Szerbiában is fennakadások voltak a közlekedésben a tegnap esti zivatar után. A németországi Bonnban lassan húzódnak vissza a kiöntött folyók, de a közlekedésben még mindig fennakadások vannak.
Megroggyant házak, elhullott állatok, járhatatlan utak, elöntött falvak: ez maradt a hatalmas vihar és az azt követő áradások után Románia délnyugati részén. Már több száz faluból kellett kimenekíteni az embereket, házaik ugyanis életveszélyessé váltak, miután mindent elöntött a víz. Sokaknak mindenük odaveszett.
„Sokszor láttam a TV-ben, a hatalmas árvizeket de soha sem gondoltam, hogy ez egyszer velem is előfordul és elveszítem az otthonomat" -mondta sírva egy helyi nő.
A népszerű tengerparti üdülővárosban, a horvátországi Zadaron sem jobb a helyzet. Napok óta szakad az eső. Akadozik a közlekedés, a buszok és az autók tengelyig járnak a vízben. Megállás nélkül hívják a tűzoltókat, mert rengeteg a kidőlt fa, sok helyen akadozik az áramellátás. A lakók a vizet szivattyúzzák ki a házakból.
Szerdán az ország tengerparti részén vörös riasztást rendeltek el a heves esőzések és a viharos szél miatt.
A tomboló vihar miatt még a légiforgalmat is le kellett állítani szerda este Horvátországban. Több órán át Magyarország felé kellett kerülniük a gépeknek.
Fákat csavart ki, villanyoszlopokat döntött ki és sok tetőt megrongált a vihar Szerbiában is. Egész nap takarítottak Szabadka belvárosában, ahol több ház vált lakhatatlanná.
Közben a németországi Bonnban már apadnak a kiöntött folyók, de a közlekedésben még mindig vannak fennakadások. Az országban a meteorológusok szerint az elmúlt napokban ötször annyi eső esett, mint máskor egész júliusban.
Forrás: hirado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése