2014. július 31., csütörtök

Brit jelentés: NATO nem áll készen egy háborúra

A brit parlament számára a Védelmi Minisztérium védelmi bizottsága készített tanulmányt a NATO katonai képességeiről, elkészítéséhez a NATO főtisztjeit, háborút megjárt katonáit, és a titkosszolgálati szerveket is bevonták. Eredményét a Guardian brit napilap hozta le, eszerint a NATO nem áll készen egy háborús konfliktusra Oroszországgal. Ha kiéleződne az ukrajnai helyzet, és a NATO lépéskényszerbe kerülne, nem lenne képes fellépni az orosz hadsereggel szemben.
A tanulmány leszögezi, hogy a NATO struktúrája, parancsnoki kara, koordinációs képességei, logisztikai képességei elegendőek lennének egy háború megvívásához, ellenben sem létszámban, kiképzésben, fegyverzetben nem állnak készen. Megoldásként mit javasol a tanulmány? Első körben azt, hogy növelni kell az oroszok által "fenyegetett" országokban a titkosszolgálati jelenlétet, megakadályozandó, hogy kialakuljanak az ukrajnai milíciához hasonló szerveződések. Másodsorban azt, hogy növelni kell az internet feletti kontrollt, és felkészülni a kiberháborúra. A tanulmány elkészítői úgy vélik, nagyon kicsi az esélye annak, hogy reguláris hadsereggel kerüljenek szembe. Ezzel szemben sikerrel kellene megakadályozni azoknak az információknak az áramlását, amely erőt adnak a milíciához hasonlatos szerveződéseknek, amely kedvet csinál a csatlakozáshoz, valamint arra kell az erőt fektetni, hogy ezek a szervezetek ne tudjanak Oroszországból fegyverhez jutni.
A tanulmány legfontosabb következtetése, hogy növelni kell a NATO jelenlétét az Oroszországgal határos országokban, és kiterjeszteni azokra az országokra, ahol még nincsenek jelen.
Ezt az anyagot önmagában véve is provokációnak foghatja fel Oroszország. A tanulmány ugyanis olyan következtetéseket, javaslatokat tartalmaz, amely kifejezetten a háborús konfliktushelyzet esélyét növeli. A tanulmány megjegyzi azt is, hogy a két szemben álló tömb közötti konfliktushelyzet kialakulásában nagy része van a rossz kommunikációnak. Bár rossz kommunikációról jelen esetben csak a nyugat beszélhet. Legfőképpen azért, hogy nem szólt előre, figyeljetek, mert felforgatjuk a fél arab világot, háborút robbantunk ki három országban, és végérvényesen felrúgunk minden előzőleg megkötött egyezményt. Kezdve azzal a rendszerváltások idején megkötött megállapodásokkal, mely szerint a NATO nem fog a volt szocialista országokban terjeszkedni. Az USA arra hivatkozik, hogy ezt a szerződést annak idején a Szovjetunióval kötötték meg, amely azóta felbomlott, - csakhogy a Szovjetunió jogfolytonos utódja Oroszország. Addig szívesen hivatkoztak erre, amíg a szovjet adósságokat kellett valakinek kifizetni, de ha katonai kérdésekről van szó, akkor már nem ismerik el ilyen gyorsan. Moszkva többször hivatkozott már erre a szerződésre, és pontosan ennek a szerződésnek a tartalma miatt állítja az orosz vezetés, hogy a NATO agresszív Oroszország ellenes terjeszkedést folytat.
Azzal is tisztában vagyunk, hiszen nap mint nap látjuk, hogy a nyugat hatalmas erővel harcol az internet világában. Valamennyi feltöltött filmet a milícia vagy a szír hadsereg sikereiről azonnal blokkolnak, százával jelennek meg a hazugságokat tartalmazó cikkek a fővonalú médiában, de ez mind kevés. Az igazság ugyanis utat tör magának. Nagyobb veszély pedig nincs, száz hazugságot lenulláz, ha egy igazság kiderül valahol. Ez is a harc egy formája, még ha nem is oly jelentős, mint maga a megvívott harc.
A tanulmány minden csűrés-csavarás ellenére egy lényeges dolgot közöl, ami felett már-már elsiklik az olvasó a sok magyarázkodás között: a NATO nem képes harcolni a keleti birodalmakkal. Húsz éven keresztül készítette elő az arab tavaszt, 30 éve mérgezi a kelet-európai országokat, katonailag próbál terjeszkedni, de sehol sikert nem tud felmutatni, csak gazdasági hanyatlást, háborút, vért és szenvedést. Nincs egyetlen stabil ország, ahol azt mondhatnák, "betettük a lábunkat és hosszú távra jólétet tudtunk teremteni". Nem magyarázkodni kell, háborús uszítást végezni, hanem ezzel az apró, ámde annál fontosabb ténnyel foglalkozni. 
A másik lényeges momentum, ami felett könnyedén átsiklik az olvasó, az, hogy ha egyszer katonailag nincs felkészülve a NATO egy Oroszországgal szembeni katonai fellépésre, akkor egy katonai tanulmány miért az internettel foglalkozik, miért nem azzal, hogy katonailag fel kellene készülni. Csak nem arról van szó, hogy a világ legeladósodottabb országai a nyugati országok nem bírnak pénzt keríteni elegendő fegyverkezésre? Nem arról van-e szó, hogy az elpuhult, elkényelmesedett és mentálisan lepusztult nyugati ember képtelen igazi háborúkat megvívni? Az egész tanulmány terelés. Elterelni a figyelmet arról, ami fontos; hogy miközben a kényelmet hajkurászták, a világ elnyomott fele szépen és csendben felkészült arra, hogy kivívja a szabadságát, és megfelelő helyet harcoljon ki magának a világban. Ez pedig nagyon fáj a kizsákmányolóknak.

http://www.hidfo.net/2014/07/31/brit-jelentes-nato-nem-all-keszen-egy-haborura

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése